ÇALIŞMA HAYATI

Asgari ücret zammı 2020'de ne kadar olacak?

Asgari ücret zam miktarı için görüşmeler 2 Aralık'ta başladı. Asgari ücrete yapılacak zam ile ilgili son dakika gelişmeler yakından takip edilirken, detaylar netleşmeye başlıyor. 2020 Asgari ücret Ocak zammı ne zaman açıklanacak?

İşte merakla beklenen 2020 asgari ücret zammı için detaylar yavaş yavaş netleşmeye başladı. İlk toplantısı geçen hafta yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yarın ikinci toplantısı yapılacak. 

Asgari ücret için son durum ise komisyonun yılbaşından önce yapacağı 2 toplantı sonrası belli olacak. 

asgari ücret

Toplantılardan önce işçi temsilcileri tarafından ‘net 2 bin 578 lira’ olarak bir tutar da telaffuz da edildi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğunu belirterek, yeni asgari ücret için bu rakamın göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. 2019’un asgari ücreti (AGİ dahil) net 2 bin 20 lira olduğundan artış oranı yüzde 28’e denk gelir bu durumda.

İşveren temsilcilerinin de, 2 bin 200 liranın altında bir tutarı önermeyeceğini de tahmin ediyoruz. (Yüzde 9’luk artışa denk gelir.) Dolayısıyla 2020 yılı için net asgari ücret, 2 bin 200 lira ile 2 bin 578 lira arasında bir tutarda kesinleşecektir.

AGİ NET MAAŞI NASIL ARTIRIYOR? 

AGİ’nin hesabı, asgari ücret üzerinden yapılıyor. AGİ’ den kaynaklı çalışana ödenecek yıllık tutar; yıllık asgari ücretin yarısına, yüzde 15 oranı uygulanarak bulunuyor. (GVK Md. 32) İşverenler, çalışanların ücretleri üzerinden hesapladıkları vergiyi, AGİ kadar daha az ödüyorlar vergi dairesine. Hesaplanan AGİ’yi, çalışanlarına (net ücretlerine ilaveten) ödüyorlar.

2019 ücret hesabında; bekâr bir çalışan için aylık 191,88 lira, net maaşa ilave ediliyor. 2020 için varsayılan asgari ücret örnekleri üzerinden ne kadar AGİ ödemesi yapılacağı yine bekâr bir çalışan için hesaplandı.

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri