ÇALIŞMA HAYATI

Bekçi alımı 2020 başvuru şartları neler? Bekçi maaşları öğretmen maaşından fazla!

Verilen yeni yetkilerle birlikte bekçiler sayısıyla, eğitimiyle ve maaşıyla gündeme oturdu. Lise mezunu bekçilerin maaşlarının öğretmenlerden fazla olması tartışma yaratırken bekçi alımı için başvurular da en çok merak edilen konu oldu.

Geçmişin ‘bekçi amca’ nostaljisi, Meclis’te görüşmeleri süren yeni çarşı ve mahalle bekçileriyle ilgili yasa teklifiyle canlandı. Ancak bu kez, özellikle muhalefetin ‘polis yetkileri’ itirazlarına yol açan kimlik sormadan araç durdurmaya, zor ve silah kullanmaya kadar geniş yetkileriyle tartışma konusu oldular. 

 Büyükşehirler ve güvenlik riski olan iller ağırlıklı olmak üzere 81 ilde görev yapan bu yeni nesil bekçiler kimler ve bu görevlere nasıl seçiliyorlar? Bakanlık verilerine göre yeni bekçilerin seçilip göreve başlama süreçleri, bekçilerin aldığı maaşlar ve bekçi sayısı özetle şöyle:

1995 yılından 2016 yılına kadar alımları durdurulan bekçilerin sayısı 2015 yılında 3 bin 520'ye kadar düşmüştü. 2016 yılında tekrar yapılmaya başlayan alımlarla bekçilerin sayısı 70'i kadın olmak üzere 21 bini geçti.

En az lise mezunu ya da dengi okuldan mezun olan olan bekçi adayları yazılı, fiziki yeterlilik ve sözlü sınav olmak üzere 3 aşamalı sınavdan geçiriliyor.