ÇALIŞMA HAYATI

SGK'dan toplu ödeme almanın bir yolu var! Bu şekilde alabilirsiniz

SGK'dan toplu ödeme almanın bir yolu var. Vefat eden babanızdan maaş alabilir misiniz? Şubatta mı, yoksa temmuzda mı emekli olursanız daha yüksek maaş bağlanır? gibi soruların cevabı haberin detayında ...

Vefat eden babanızdan maaş alabilir misiniz? Şubatta mı, yoksa temmuzda mı emekli olursanız daha yüksek maaş bağlanır? Yatan primler geri alınabilir mi?

Soru: 7200 gün primim var, akciğerden 3 defa ameliyat oldum. Beden gücüyle çalışamıyorum. Nasıl emekli olurum?

Cevap: Hastalık nedeniyle çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmeniz halinde emekliliğe hak kazanırsınız. Aylık bağlanabilmesi için de sigortalının en az 10 yıl çalışmış olması, toplam 1800 gün prim ödemesi gerekiyor. Hastanelerden ya da sağlık kuruluşlarından alacağınız maluliyete ilişkin rapor malul sayılmak için yeterli değil. Meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiğinin SGK Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekiyor ki, maaş bağlanabilsin. Bunun için de SGK’ya başvurmanız gerekiyor.

Soru: 22 yıl bir şirkette bölge müdürü olarak çalıştım. Prim ödemelerim tavandan yatırıldı. Emeklilik prim günüm doldu ancak emekli olmama yaştan dolayı 5 yıl var. Şu an bir yerde sigortalı olarak çalışmaya başlasam ve primlerim tavandan yatmasa emekli aylığım düşüyor mu ya da primlerimin kaç liradan yatarsa emekli aylığım düşmüyor?