ÇALIŞMA HAYATI

Yeni tamamlayıcı emeklilik sistemi TES nedir, ne zaman başlayacak? Kıdem tazminatı nasıl olacak?

Gelen son dakika haberlere göre, yeni emeklilik sistemi olarak kabul edilen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi TES Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyuruldu. TES'in yürürlüğe girmesiyle birlikte tüm çalışanların kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme ait hakları korunacak. Peki tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklama ile gündeme gelen "tamamlayıcı emeklilik sistemi" birçok vatandaşın gündemindeki yerini almıştı. Bu kapsamda yapılan açıklamada işçilerin hakkının koruncağını ve bu sistem sayesinde ilave destek alınabileceği gibi ifadeler kullanılmıştı. Tamamlayıcı emeklilik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? 

TAMAMLAYISI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES) NEDİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstihdam Paketi Kalkanı'nı devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklilik sistemini yürürlüğe koyacaklarını açıklarken, gözler bu sistemin detaylarına çevrildi.

Kısaca TES ismiyle son zamanlarda birçok kişinin konuştuğu bu konuya ilişkin detaylar vatandaşların bir süredir gündeminde yer alıyor. Kabine toplantısı ile beraber yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değindiği bu yeni düzenleme ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından da bir açıklama gelmişti. Açıklama şöyle;

Yapılacak düzenlemeyle kıdem tazminatında kazanılmış hakların korunması sağlanacak. Mevcut sistemde, işçilerin kıdem tazminatlarını alma oranı yüzde 14'lerde kalırken tüm çalışanların çeşitli nedenlerle bu hakkından yararlanması mümkün olmuyor.

"Taraflarla müzakereler sürüyor. Masada bir iki değil birden fazla model var. Buradaki temel hedefimiz, çalışanımızın emekli olduğunda iyi bir gelir seviyesini sağlamak."