DÜNYA

2019'da gerçekleşen seçimler ve sonuçları

2019'da Portekiz'den Senegal'e, Birleşik Krallık'tan Hindistan'a pek çok farklı ülkede devlet başkanını belirlemek için ya da genel seçimler için sandık başına gidildi. İşte o ülkeler...

2019'da İspanya, İsrail, Portekiz, Avusturya, Kosova, Hindistan, Birleşik Krallık, Mozambik, Ukrayna gibi birçok ülke sandık başına gitti. Seçmenlerin devlet başkanlarını ya da parlamento üyelerini belirlemek için oy kullandığı 2019 için tabiri caizse seçimler yılı denebilir. Pek çok ülkede önemli değişikliklerin yaşandığı 2019 seçimlerinin sonuçları şu şekilde:

Romanya: Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda kazanan, mevcut Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis oldu. Merkez Seçim Bürosu tarafından açıklanan sonuçlara göre, Iohannis oyların yüzde 66,5'ini aldı.

Portekiz: Genel seçimleri, son 4 yıldır azınlık hükümetiyle iktidarda olan Sosyalist Parti (PS) kazandı. PS, 230 sandalyeli mecliste 106 milletvekili çıkarırken tek başına iktidar olmak için gerekli 116 sandalyeyi elde edemedi.

Avusturya: Genel seçimlerde eski Başbakan Sebastian Kurz'un liderliğindeki muhafazakar Halk Partisi, oyların yüzde 38'ini alarak net bir zafer kazandı.