DÜNYA

AB, mülteci ticaretine çıktı

Avrupa Birliği Komisyonu, göç krizinin merkezinde yer alan İtalya ve Yunanistan’ı rahatlatmak için mülteci kabul eden ülkelere kişi başı ücret ödeyeceğini açıkladı.

Avrupa Birliği Komisyonu, göç krizinin merkezinde yer alan İtalya ve Yunanistan’ın omuzlarındaki yükü azaltmak adına, 2015’te AB üyesi ülkelere zorunlu kota sistemi getirerek 160 bin mültecinin bu ülkelere yerleştirilmesi kararı almıştı. Çekya, Polonya, Macaristan gibi ülkeler mülteci almayı reddederken karar doğrultusunda üye ülkelere yerleştirilen mülteci sayısı 65 binde kalmış ve hedefe ulaşılamamıştı.

ÖNCELİK TÜRKİYE LÜBNAN VE ÜRDÜN'DE

İsviçre’de düzenlenen Küresel Mülteci Forumu’nda bu duruma çözüm konuları tartışıldı. AB Komisyonu, yapılan yazılı açıklamayla toplantıda alınan kararı tüm dünyaya duyurdu. Açıklamada 30 bin mültecinin AB üyesi ülkelere yerleştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

KİŞİ BAŞI 10 BİN EURO

Mülteci kabul eden üye ülkelere mali destekte bulunulacağı ve miktarın kişi başı 10 Bin Euro olacağı belirtildi. Yapılan açıklamada, AB üyesi ülkelere yerleşimler için Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e öncelik verileceği kaydedildi.

Yorumlar
Günün Manşetleri