DÜNYA

ABD Kasım Süleymani olayında çark etti

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Kasım Süleymani ile ilgili yaptığı açıklamada Trump'ın daha önce yaptığı açıklamalardan farklı konuştu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesini ‘ABD’li diplomatlara ve görevlilere karşı olası tehdit’ gerekçesiyle meşrulaştırılmasına dair tartışma sürerken, CBS'in 'Face the Nation' programına konuk olan Esper, konuyla ilgili ‘farklı’ bir açıklama yaptı.

Donald Trump, Süleymani'nin öldürülmesiyle ilgili konuşurken İran'ın ABD'nin dört büyükelçiliğine saldıracağına dair tehditler aldıklarını söylemişti.

BAŞKA BİR KANITA İŞARET ETMEDİ

Trump’ın ‘olabileceğine inandığı bir görüşü dile getirdiğini’ söyleyen Mark Esper, şu ifadeleri kullandı: Başkan belli bir kanıta işaret etmedi. İnandığı şeyi söyledi.

Başkanın görüşünü paylaşıyorum, büyük ihtimalle büyükelçiliklerimizin peşine düşeceklerdi. Bu görüşü paylaşıyorum. Ulusal güvenlik ekibinin diğer üyelerinin bu görüşü paylaştığını biliyorum. Bu nedenle Bağdat’taki ve bölgedeki diğer elçiliklerimizi güçlendirmek için binlerce paraşütçümüzü Ortadoğu’da konuşlandırdım.

Kasım Süleymani operasyonundan önce, ABD'nin ‘birkaç gün içinde, birden fazla ülkede, üstelik daha öncekilerden büyük bir saldırıya uğrayacağına’ dair istihbarat aldıklarını da belirten Esper, bunun ABD’yi İran ile açık çatışmaya sokma ihtimali taşıdığını vurguladı.

Yorumlar
Günün Manşetleri