DÜNYA

ABD: Kürt devleti kuracağız demedik

 ABD Savunma Mark Esper, Suriye'nin kuzeyinde yaşanan gelişmelere ilişkin flaş açıklamalarda bulundu.

 ABD Savunma Mark Esper, Türkiye’nin harekâtı sonrasında Suriye’nin kuzeyinde değişen dengeleri değerlendirdi. Harekatın ‘yanlış’ olduğu görüşünü paylaşan Esper, Suriyeli Kürtlerin hayal kırıklığına uğradığı yorumunaysa, “Biz hiçbir noktada, ‘Size otonom bir Kürt devleti kurmanıza yardım etmek için buradayız’ demedik. Onlara hiçbir zaman, ‘Sizi, 70 yıldır NATO müttefiki olan Türkiye’ye karşı savunacağız’ demedik” yanıtını verdi.

Esper’e, “Suriye’den asker çekmeniz karşısında terk edildiklerini hisseden Kürtlere ne söylüyorsunuz, ne gibi diyaloglar yaşanıyor?” sorusu da yöneltildi. ABD’li bakan, bu soruya ‘Suriyeli Kürtlere hiçbir zaman özerklik vaat etmediklerini’ vurgulayarak şu yanıtı verdi:

“Bakın, taktiksel açıdan bu hissiyatı kesinlikle anlıyorum. DEAŞ'ı yenilgiye uğratmak için sahada birlikte kan döktüğünüz dostlarınız ve arkadaşlarınız… Fakat bir adım geriye çekilip baktığınızda; biz bu işe karşılıklı çıkarlarla girdik. Bu çıkar da, DEAŞ’ın yenilgiye uğratılmasıydı. DEAŞ çok fazla zemin ve toprak kazanmıştı. Biz devreye girdik ve bu, DEAŞ’ın fiziksel olarak yenilgiye uğratılmasını sağlayan harika bir evlilikti. Fakat biz hiçbir noktada, ‘Size otonom bir Kürt devleti kurmanıza yardım etmek için buradayız’ demedik. Onlara hiçbir zaman, ‘Sizi, 70 yıldır NATO müttefiki olan Türkiye’ye karşı savunacağız’ demedik. Bunu bizim komutanlarımızla da konuştum; onlar da aynısını söylediler. Bugün sahada onlarla yakın çalışıyoruz ve bu ortaklığı hâlâ koruyoruz. Fakat bugün bu ortaklığın sınırlarını ve ne kadar ileri gidebileceğini çok daha iyi anladığımızı düşünüyorum

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri