DÜNYA

ABD Pittsburgh Üniversitesi çalışanları koronavirüs aşısını bulduklarını söyledi

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi çalışanları koronavirüse karşı kullanılacak aşıyı geliştirdiklerini iddia etti.

Koronavirüs salgınının dünya genelinde yayılmasıyla birlikte gözler aşı çalışmalarına dikildi. Milyonlarca insan koronavirüs aşısının ne zaman çıkacağına dair bir bilgi beklerken beklenen açıklama ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nden geldi.

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, koronavirüs için potansiyel bir aşı bulduklarına inandıklarını söyledi.

AŞI HIZLI BİR ŞEKİLDE UYGULAMAYA ALINABİLECEK

Araştırmanın sonuçları, EBioMedicine akademik dergisinde yayınlandı. Buna göre; aşının, hastalığın yayılmasını önemli ölçüde etkileyecek kadar hızlı bir şekilde uygulanabileceği belirtildi.

FARELER ÜZERİNDE DENENDİ SONUÇ OLUMLU

Denemesi fareler üzerinde yapılan aşının, koronavirüse karşı başarılı şekilde antikor ürettiği bildirildi. Çalışmada görevli bilim adamları, daha önce benzer koronavirüsler SARS ve MERS üzerinde araştırma yaptıklarından dolayı hızlı hareket edebildiklerini söyledi.

S PROTEİNİ SONUÇ ÇIKARMAK İÇİN ÖNEMLİ

Aşı çalışmasının kıdemli yazarı Andrea Gambotto, "SARS-CoV-2 ile yakından ilişkili olan bu iki virüs bize, S protein adı verilen belirli bir proteinin, virüse karşı bağışıklık konusunda sonuç çıkarmak için önemli olduğunu öğretiyor." dedi. Gambotto, bu yeni virüsle tam olarak nerede savaşacaklarını bildiklerini de aktardı.

PROTEİN PARÇALARI KULLANILDI

Fareler üzerinde denenen söz konusu aşı, tipik grip aşılarına ilişkin geleneksel yöntemi benimsiyor. Çalışmada, bağışıklık oluşturmak için laboratuvar yapımı viral protein parçaları kullanılıyor. Uzmanlar, tek bir aşı yerine, üzerinde şeker ve protein parçalarından yapılmış 400 mikro iğne olan ufak bir aşının kullanılacağını duyurdu.

ONAY GELİNCE İNSAN ÜZERİNDE DE DENENECEK

Çalışmanın yazarları ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden yeni bir araştırma onayı için başvuru yapacaklarını, onay aldıktan sonra birkaç ay içinde insan üzerindeki klinik çalışmalara başlamayı umduklarını kaydetti. Aşının, yaygın kullanım için “yüksek oranda ölçeklenebilir” olacağı kaydedildi.

Yorumlar
Günün Manşetleri