DÜNYA

ABD'de Trump ile Halkbank'ın ilişkisi araştırılıyor

ABD'li Senatör Ron Wyden, Başkan Donald Trump ve yönetiminin Halkbank Davası'na yönelik müdahalede bulunup bulunmadığını incelemek için soruşturma açacağını duyurdu.

Senatör Wyden, Hazine Bakanı Steven Mnuchin'ın yanıtlaması için dokuz soru yöneltti.

Senato Finans Komitesi Kıdemli Üyesi, Demokrat Senatör Ron Wyden, geçtiğimiz haftalarda New York Federal Savcılığı tarafından hakkında iddianame hazırlanan Halkbank davası ile Trump yönetimi arasındaki ilişki hakkında bilgi istedi.

Soruşturmada ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'ın Trump, Türk yetkililer ve Halkbank ile yaptığı görüşmelerin incelenmesini isteyeceğini söyleyen Wyden, Bakan Mnuchin'ın Trump'ın yönlendirmesi ile Halkbank davasına müdahil olup olmadığını sordu.

Wyden ayrıca, Halkbank ve önde gelen finansal kuruluşlar ile Deutsche Bank, Bank of America, JP Morgan Chase, Citibank, HSBC, Standard Chartered, UBS, Wells Fargo bankaları arasındaki ilişkiyi de inceleyeceklerini açıkladı.

TRUMP NEDEN HALKBANK'A SU TAŞIYOR

Senatör Wyden, Hazine Bakanı Steven Mnuchin'e yazdığı mektupta, "Halkbank Başkan Trump, Rudy Guiliani ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çevreleyen skandalın merkezinde. Bu isimlerin hepsi de bankaya yönelik cezai kovuşturmayı önlemek için aynı amaç uğruna çalışıyor gibi görünüyor. Kongre'nin Başkan ve şahsi avukatının niçin Türk devletine ait bir bankaya 'su taşıdığını' anlaması gerekiyor ve Bakan Mnuchin bu konuyla ilgili kilit tanık." ifadelerine yer verdi.

Halkbank'ın İran'a yönelik yaptırımları delmek için ABD finans kurumlarından istifade ettiğini de belirten Wyden, kara para aklama yasalarındaki boşlukların nasıl iyileştirilebileceğini bilmenin gelecekteki benzer suçları önlemek için önemli olduğunu söyledi.

Wyden, mektuba Kasım'ın 20'sine kadar bir cevap beklediğini söyledi.Senatör Wyden'in Hazine Bakanı Mnuchin'ın yanıtlamasını istediği sorular:

Ekim 2017'de görüştüğünüz Türk yetkililerin kimliğini ve onlarla yaptığınız görüşmenin niteliğini tanımlayın. Buna ABD'nin İran'a yaptırım uygulama çabaları ve ABD hükümetinin Halkbank soruşturması hakkında konuşup konuşmadığınız bilgisi de dahil.

Kasım 2018'de görüştüğünüz Türk yetkililerin kimliğini ve onlarla yaptığınız görüşmenin niteliğini tanımlayın. Buna ABD'nin İran'a yaptırım uygulama çabaları ve ABD hükümetinin Halkbank soruşturması hakkında konuşup konuşmadığınız bilgisi de dahil.

Nisan 2019'da Beyaz Saray'da görüştüğünüz ve Halkbank'a ilişkin eylemlerde doğrudan size başvurduğu bildirilen Türk yetkililerin kimliğini ve onlarla yaptığınız görüşmenin niteliğini tanımlayın. Buna ABD'nin İran'a yaptırım uygulama çabaları ve ABD hükümetinin Halkbank soruşturması hakkında konuşup konuşmadığınız bilgisi de dahil.

Onayınızdan bu yana Türk yetkililerle yaptığınız diğer görüşmeler ile toplantıları belirtin ve bu görüşme ya da toplantıların katılımcılarını ve bu görüşmelerin niteliğini, bunlara Halkbank konusunun dahil olup olmadığı da dahil, açıklayın.

Başkan Trump ya da yönetimindeki herhangi biri, Nisan 2019'da ya da başka bir zamanda, sizden Türkiye'nin Halkbank'a ilişkin endişelerini ya da genel olarak Halkbank konusunu ele almanızı, müdahale etmenizi ya da başka bir şekilde ilgilenmenizi istedi mi? Eğer öyleyse nerede, ne zaman bu konuyla ilgilenmeniz istendi ve ne yapmanız istendi?

OFAC ya da diğer bir ofis ve kurum tarafından, Halkbank'ın İran yaptırımlarına uyumluluğu incelemeleri gibi, herhangi bir Halkbank ve Halkbank hazine eylemine katılımınız oldu mu?

Hazine Bakanlığı bir soruşturma ya da Halkbank'a para cezası belirlemek için çalışma başlattı mı, evet ise ne zaman?

Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) herhangi bir sonuca ulaştı mı ya da potansiyel bir düzenleyici para cezası için herhangi bir rakam belirledi mi?
Hiç Halkbank adına, herhangi bir düzeyde, doğrudan Adalet Bakanlığına başvuruda bulundunuz mu?

Yorumlar
Günün Manşetleri