DÜNYA

Biden, Erdoğan'ı Türkiye'deki muhalefeti desteklemekle tehdit etmişti

ABD, tarih sahnesindeki en önemli virajlardan birini alıyor. Tüm dünya Beyaz Saray'daki makam koltuğuna kimin oturacağına kilitlenmiş durumda. Türkiye özelinde ise ABD seçimlerine dair en akılda kalıcı anekdot, Donald Trump'ın rakibi Joe Biden'ın muhalefeti destekleme planı üzerine yaptığı konuşma oldu.

ABD seçimleri dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir ilgiyle takip ediliyor.

Şüphesiz bu ilginin en büyük sebeplerinden biri adayların Türkiye hakkında yaptığı skandal açıklamalar...

MUHALEFETİ DESTEKLEYEREK ERDOĞAN'I DEVİRMEYİ PLANLIYORDU

Bilindiği üzere mevcut başkan Donald Trump'ın rakibi olan Demokrat aday Joe Biden, Türkiye'deki muhalefeti destekleyerek Erdoğan'ı devirmek istediğini dile getirmiş ve bu açıkla devlet kaynaklarından büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Bugün nihayete ermesi beklenen ABD seçimlerinde Biden'ın kaybetmesi durumunda, dış güçlerle ilişkisi olduğu kamoyunca bilinen muhalif camianın nasıl hareket edeceği henüz belli değil.

PEKİ JOE BİDEN NE SÖYLEMİŞTİ?

Sosyal medyada paylaşılan video, Joe Biden'ın Aralık ayında New York Times'ın hazırladığı The Weekly programından bir bölümü içeriyordu.

Videoda Biden'a sorulan soru duyulmazken 2 dakika 12 saniyelik görüntülerde Biden şu sözleri sarf ediyor:

"Bence yapmamız gereken ona (Erdoğan'a) karşı farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz. Açıkça pozisyonumuzun parlamentoda da yer edinmek isteyen Kürt nüfusun entegrasyonunu sağlamak olduğunu söylemeliyiz.

Yanlış olduğunu düşündüğümüz şeyler hakkında sesimizi çıkarmalıyız. Yaptıklarının bedelini ödemeli. Bazı silahları ona satıp satmayacağımızla ilgili, bir bedel ödemeli. Özellikle de üzerinde F-15 uçurarak çözmeye çalıştıkları bir hava savunma sistemleri olduğunu düşündüğümüzde. Bunlar hakkında çok endişeliyim.

Ama hâlâ, geçmişte yaptığım gibi, onlarla (muhalefet) doğrudan iletişimde olup, hâlâ var olan unsurlarını destekleyip onları Erdoğan'ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz. Darbe ile değil, darbe ile değil, seçimle.

(Erdoğan ve partisi) Dağıldı, İstanbul'da dağıldı, peki biz ne yapıyoruz? Oturup teslim mi olacağız? Yapacağım son şey ona Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Onunla Kürtler konusunda birkaç kez görüşmüştüm. O dönemde henüz üzerlerine gitmiyorlardı.

Her neyse, şunu açıkça belirtmeliyiz… Günün sonunda Türkiye de Rusya'ya bağımlı olmak istemez.

Çok endişeliyim, çok endişeliyim. Hava sahalarımız ve onlara erişimimiz konusunda da çok endişeliyim. Bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelerek onun bölgedeki faaliyetlerini tecrit etmek bizim için çok çaba gerektiren bir iş. Özellikle de Doğu Akdeniz'deki petrol faaliyetleri gibi uğraşması çok uzun süren birçok diğer konu… Ama cevabım şu; evet endişeliyim.''

Yorumlar
Günün Manşetleri