DÜNYA

Erdoğan ile Trump bir araya geldi

Dünyanın gözü biraz sonra Beyaz Saray'da başlayacak Erdoğan Trump görüşmesine çevrildi. Hangi lider masaya hangi dosyalarla oturuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beyaz Saray'da bir araya gelen Trump, Türkiye'nin Suriye sınırında yaptığı iş için teşekkür etti ve oluşan ateşkesin iyi şekilde devam ettiğini belirtti.

Trump şu ifadeleri kullandı;

''Erdoğan ile birlikte olmak çok büyük bir şeref. Sınır çok güçlü bir şekilde yerinde duruyor ve ateşkes de devam ediyor. Kürtlertle de görüştüm, memnunlar. Cumhurbaşkanına çabalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Sınırınızın güvende olmasından mutluluk duyuyoruz. Sadece petrol alanları için asker bıraktık. Bahsettiğiniz bölgede bir çok Türk hayatını kaybetti bu tarafına da bakmak lazım. Kısa sürede ticari ilişkilerimiz 100 milyar dolara çıkabilir. S-400 ve F-35 konularını da görüşeceğiz.''

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamada '' Birazdan sayın başkan ile detaylı bir görüşme gerçekleştireceğiz.'' dedi. 

Trump, ABD'nin bölgede sadece petrol kuyularının emniyetini sağlamak için asker bıraktığını hatırlatan Trump, Kürtlerin de durumdan memnun göründüğünü öne sürdü. Başkan Trump ayrıca S-400 ve F-35 meselelerinin de ele alınacağını kaydetti.

Erdoğan ile çok iyi iki arkadaş olduklarını ifade eden Trump, Türkiye'nin problemlerini anladığını ve görüşmeler sırasında bir ticaret anlaşmasını da masaya yatıracaklarını kaydetti.

Bölgesinde Erdoğan'a büyük saygı duyulduğunu aktaran Trump, ABD-Türkiye ilişkilerinin de son derece iyi durumda olduğunun altını çizdi.

TİCARET HACMİNİ ARTIRACAĞIZ

ABD Başkanı Donald Trump ise "Türkiye çok iyi ürünler yapıyor, biz de iyi ürünler yapıyoruz. Türkiye ile (yıllık) ticaret hacmimizi geliştirmek istiyoruz. Şimdilik 20 milyar dolarda, bunu 100 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu hızlı bir şekilde yapabiliriz. S-400'ler hakkında konuşacağız, F-35'lerden bahsedeceğiz" dedi.

Trump sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye şu anda IŞİD'li savaşçıları yakından izliyor. Yaklaşık bir ay önce oraya girdiklerindeki durum oldukça karışıktı. Sonunda IŞİD'in liderini bulduk. Şimdi yeni liderlerinin peşindeyiz. Şu an iyi bir performans sergilediğimizi düşünüyorum. Ben göreve geldiğimde çok farklı bir durum vardı, binlerce IŞİD'li vardı. Yakın zamanda Türkiye 100'den fazla IŞİD'liyi yakaladı. Türkiye'ye büyük saygı duyuyoruz."

NELER KONUŞULACAK?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın daveti üzerine Washington'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan Başkanı ile kritik bir toplantı gerçekleştirecek. Trump, Erdoğan ile görüşmesine cumhuriyetçi senatörleri de davet etti. 

Görüşülecek konuların başında Suriye'de güvenli bölge ve mültecilerin kendi topraklarına geri dönüşü, S-400, F-35 bulunuyor.


Erdoğan, iki gün sürecek ziyarette Amerika Diyanet Merkezi’nde ziyareti kapsamında Türk vatandaşları, Türk kökenli Amerikalılar ve Müslüman toplumu temsilcilerine hitap edecek


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ile ilgili olarak "Tarihi ziyareti tartışmaya açmak, peşin yargılarla sonuç çıkmayacağını iddia etmek, Türkiye'ye haksızlıktır" dedi.


Trump tarafından resmi törenle karşılanacak Erdoğan, ABD Başkanı ile saat 20.00'de başa baş bir toplantı gerçekleştirecek.

Görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine iştirak edecek Erdoğan ve Trump, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Cumhuriyetçi senatörleri davet etmenin amacı buzları kırmak
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump aralarında Lindsay Graham'ın da olduğu cumhuriyetçi senatörlerden bazılarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleşecek olan görüşmesine davet etti.

TOPLANTININ GÜNDEMİ

Erdoğan, ABD'ye gitmeden önce yaptığı bir açıklamada Trump ile konuşulacak konularla ilgili şunları söylemişti: "Suriye'de güvenli bölge ve mültecilerin kendi topraklarına geri dönüşü konularını masaya yatıracağız. Gerek S-400, gerek F-35, gerek 100 milyar dolarlık ticaret hacmi meselelerini ele alacağız. FETÖ ile mücadele ve Halkbank konusunu da görüşeceğiz.”

Toplantının ardından Maryland Eyaletinde bulunan Amerika Diyanet Merkezi’ni ziyaret edecek Cumhurbaşkanı, burada düzenlenecek Dil, Tarih ve Kültür Eğitim 2019 Programı'nda Türk vatandaşları, Türk kökenli Amerikalılar ve Müslüman toplumu temsilcilerine hitap edecek.


YUVARLAK MASA TOPLANTISI

ABD Ticaret Odası, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı.

Basına kapalı toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Toplantıda aralarında Pepsico, Google, UPS, Hilton, The Coca Cola Company, GE, Citi, Uber, THY, Limak, TAV, Borusan, Kale Group gibi şirketlerin temsilcileri ve Türkiye Varlık Fonu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Nasdaq ve Amerika Ticaret Odası gibi kuruluşların temsilcileri de hazır bulundu.

Yorumlar
Günün Manşetleri