DÜNYA

Çin'in ilaç yalanı ortaya çıktı! DSÖ özür diledi...

Koronavirüs tedavisinde etkili olduğu iddia edilen ilacın resmi sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü özür diledi.

Dünya Sağlık Örgütü, Çin’den gelen yetersiz ve az kişiyle yapıldığı belirtilen deneyleri ‘yanlışlıkla’ sayfasına koyduğunu resmen kabul etti. Çin tarafından ise bu deneylerin kasıtlı olarak yapıldığı ve corona virüsü salgınına yönelik üzerinde çalışılan Remdesivir ilacının ön plana çıkmaması için böyle bir propagandaya başvurulduğu açıklandı.

"DÜNYAYA YALAN SÖYLEDİLER"

ABD merkezli ilaç üreticisi Gilead, Çin’in ilacın etkisiz olduğuna ilişkin açıklamasının ve gösterdikleri deneylerin toptan yanlış olduğunu ve dünyaya yalan söylediklerini ifade eden bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Çin’in yaptıkları araştırmalar, ilacın etkisizliği nedeniyle değil, katılımın az olması nedeniyle iptal oldu. Ayrıca yapılan araştırmalar, bir sonuç doğuran araştırmalar değildir" ifadesi kullanıldı.

RESMİ AÇIKLAMA: GERİ ÇEKTİK

Dünya Sağlık Örgütü Basın Sözcüsü Tarik Jasarevic, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin'in açıklamasının yanlış olduğunu ve hiçbir araştırmaya dayanmadığını fark eder etmez, Remdesivir'le ilgili açıklamamızı geri çektik” dedi. Bu açıklama, TIME dergisi ve TIP bilim dergisi STAT'ta da yer aldı.

Ayrıca Çin'in ABD'li ilaç firmasına karşı patent savaşına girdiği ve bu nedenle böyle bir taktiğe başvurduğu belirtiliyor. Daha önce Trump tarafından, "Çin'in etkisinde" diye suçlanan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin'in sözde araştırmasına göre internet sitesine koyduğu "Remdesivir etkisiz" haberini geri çektiğini duyururken, bu olayın daha da büyüyebileceği, WHO'da istifalar olabileceği yorumları yapılıyor.

Yorumlar 2 Yorum
Günün Manşetleri