DÜNYA

Donald Trump 100 yıllık Ortadoğu planını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump 100 yıllık Ortadoğu projesini açıklarken büyük skandallara imza attı!

ABD Başkanı Donald Trump 100 yıllık ortadoğu projesini açıklarken büyük skandallara imza attı!

İşte Trump'ın konuşmasının satır başlıkları:

Barış için önemli bir adım atıyoruz. Ortadoğu'daki gençler artık daha umut dolu gelecek için hazırlar. Dün büyük memnuniyetle hem İsrail Başbakanı ile hem de Başbakan olmak için çok çalışan bir beyefendiyle biraraya geldim. Bu görüşmeler bize şunu kanıtlıyor. İsrail hükümeti barış istiyor. Bu siyasetin de ötesine geçen bir şey. Başkan olarak yurtdışına gerçekleştirdiğim ilk ziyaretimde İsrail'deki kutsal toprakları ziyaret etmiştim. Gerçekten hiç bitmeyen tehditler arasında bir devletin Ortadoğu'da nasıl var olabileceğini görmüştüm.

"KÜÇÜK ŞEYLERİ BAŞARMAK İÇİN SEÇİLMEDİM"

İsrail halkı ile Amerikan halkının kalbi her zaman ortak. Bizler Yahudilere taahhütte bulunuyoruz, tarihin en karanlık anları bir daha yaşanmayacak. İsrail'de gerçekleştirdiğim ziyaret esnasında aynı zamanda Filistin Devlet Başkanı Abbas'la görüşmüştüm. Filistin halkının inancını orada görmüştüm. Onlar iyi bir hayatını hak ediyorlar. Filistinliler aslında terör ve şiddetin pençesi altında kalmış  durumdalar. Onları piyon olarak kullanan teröristlerden kurtulmak durumdalar. Gerçekten çok önemli bir yol olacak bu, bu çabalar doğrultusunda sayın Abbas'la bir araya geldim. Barışın tesis edilmesinin belki de en büyük zorluk olduğunu söyleyebiliriz. Bizden önceki yönetimler çok çalıştılar ama başaramadılar. Ama ben sorunlardan kaçmak, küçük şeyler başarmak için seçilmedim.

"NET TEKNİK ÇÖZÜMLER ORTAYA KOYACAYIZ"

Son derece uzun ve yorucu bir süreç oldu. Başbakan Netanyahu ile barış vizyonumu açıkladım. Bu vizyon temel olarak geçmişte gördüğümüz önerilerden farklı. Geçmişte en iyi niyetli planların bile aslında detaylara çok girmediğini, kavramsal çerçevelere ağırlık verdiğini gördük. Benim sunduğum öneri şimdiye kadar en detaylı öneri. Uzun kariyerimde bunu gördüm. Olgulara dayalı çözümler bulmak durumundayız. Çok açık ve net teknik çözümler ortaya koyacağız. Benim vizyonum kazan kazan fırsatı her iki taraf içinde. Gerçekçi iki devletli çözümden bahsediyoruz. Filistin devletinin ve İsrail'in güvenliğinin ortaya konulduğunu görüyoruz.

Netanyahu bu vizyonu müzakerelerin temeli olduğunu söyledi. Büyük bir gelişme yaşanacak. Öyle bir durumdayız ki şu anda gerçekleşmekte olan bu yarışın sonunda her iki partinin de İsrail'deki seçimlerden bahsediyoruz, seçmenlerin de barışı kuvvetle istediklerini söyleyebiliriz. Evet İsrail ilk kez kavramsal bir haritanın ortaya konulmasına izin verdi. Burada artık barış davası için çok önemli bir adım atılmış oldu. Son derece kayda değer gelişme. Sayın Başbakan çok teşekkürler, bu cesareti gösterdiğiniz için tebrik ediyorum sizi.

"KUDÜS İSRAİL'İN BÖLÜNMEMİŞ BAŞKENTİ OLMAYA DEVAM EDECEK"

Burada çok güçlü kişiler var. Sayın Netanyahu bize yardımcı olmak için buradalar. Ortak bir komisyon kuracağız. İsrail'le birlikte kavramsal haritanın daha detaylı hale getirilmesi için. Böylelikle bir an evvel bunun tanınması sağlanabilsin. Aynı zamanda çalışacağız ve gelecekteki Filistin devleti içerisinde devlet olma şartları yerine getirildiğinde ki, terörün katı bir şekilde reddedilmesi bu şartlar altında yer almakta. Bunu da gerçekleştireceğiz. Bu vizyon altında Kudüs İsrail'in bölünmemiş başkenti olmaya devam edecek.

"FİLİSTİN İÇİN DE ÇOK ÇALIŞMAM GEREKİYOR"

Bu odada gerçekten çok güzel bir enerji var. Bu sebepten şunu söylemek istiyorum, Filistinliler için de çok şey yapmam gerekiyor, aksi takdirde adil davranmış olamam. Ben bu anlaşmanın Filistinliler için de harika bir anlaşma olmasını istiyorum. Filistinlilerin nihayet bağımsız kendilerine ait devleti elde etmesi için onların belki de son şansı olacak. Bizim ekibimiz bir daha gelmeyecek. Bizim ekibimiz İsrail'i seviyor. Sayın büyükelçimiz David Fredman aramızda. Hepinize çok teşekkür etmek istiyorum. Tabii ki sayın Pompeo harika bir dışişleri bakanımız, ona da teşekkür etmek istiyorum.

Yorumlar 5 Yorum
Günün Manşetleri