DÜNYA

Esed'in taş üstünde taş bırakmadığı Suriye'de iftar

Esed'in Rusya ile birlikte yoğun bombardımana tuttuğu İdlib'de, Türkiye'nin girişimleri ile varılan mutabakat sonucunda evine dönen siviller yıkıntıların üzerinde iftar yaptı.

Rusya destekli Esed rejiminin yoğun saldırıları İdlib kentini yerle bir etti. Üzerine yağan bombalardan kaçan sivil halk, Türkiye'nin girişimleri sayesinde ilan edilen ateşkesten sonra evlerine döndü.

Yaklaşık 2 milyon sivilin terk ederek Türkiye sınırına yakın bölgelere göç ettiği dönemde, Türkiye ile Rusya'nın, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde uygulanmak üzere anlaşmaya vardığı, ateşkes sürecinde başlayan çatışmasızlıkla birlikte bazı aileler evlerine geri dönmeyi tercih etti.

Geldikleri şehirlerinde yerle bir edilen evlerinde yaşam mücadelesi veren ve ayakta durmaya çalışan siviller, ramazan ayında molozların üzerinde tuttukları oruçlarını açarak ibadetlerini sürdürüyor.

YIKILAN EVLERİN ÜSTÜNDE İFTAR

Bölgede sivil savunma görevi yapan Beyaz Baretliler tarafından paylaşılan fotoğraflar evlerine dönenlerin yaşamlarını gözler önüne serdi. 

Yıkılan ve adeta kullanılmaz hale gelen evlerinin damında kadını, erkeği çocuğu iftar sofrasında oruçlarını açanların görüntüleri kamuoyu ile paylaşıldı. Beyaz Baretliler, evlerine dönmeyi tercih edenlerin yanında olduklarını ve onlara her türlü desteği verdiklerini belirtti.

TÜRKİYE'NİN GİRİŞİMİ İLE ATEŞKES SAĞLANMIŞTI

Türkiye ile Rusya'nın, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde uygulanmak üzere anlaşmaya vardığı ateşkes süreci 6 Mart 2020 tarihinde başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya'nın başkenti Moskova'da sağlanan mutabakat çerçevesinde, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ateşkes yürürlüğe girmişti.

Yorumlar
Günün Manşetleri