DÜNYA

Hong Kong’daki barışçıl gösterilere sert polis müdahalesi!

Hong Kong’da Çin karşıtı protestocular, bu kez de Uygur Türkleri ve Mesut Özil'e destek vermek için bir araya geldi. Barışçıl gösterilerine polislerin sert müdahalesi damga vurdu.

Hong Kong’da Çin karşıtı protestocular, bu kez de Uygur Türkleri için toplandı. Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin yaşadığı zulme tepki gösteren protestocular, Hong Kong’un ‘sıradaki Doğu Türkistan’ olmasından endişe ettiklerini belirtti.

Radio Television Hong Kong’un (RTHK) haberine göre, göstericiler öğleden sonra Hong Kong’da yerel hükümet binalarının bulunduğu Central bölgesinde toplandı.

Yaklaşık bin kişilik protestocu grubu Çin bayrağını indirirken, polisle göstericiler arasında arbede yaşandı, polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Hong Kong’un ‘sıradaki Doğu Türkistan’ olacağından endişe ettiklerini belirten göstericiler, Uygurlara destek çağrısı yaptı. Göstericiler maske taktı, posterler taşıdı ve slogan attı.

Tse soyadlı bir gösterici, "Onlar toplumu yeniden eğitmeye çalışıyorlar. İnsanları ülkeyi sevmeye zorluyorlar. Eminim bu burada da (Hong Kong’da) yapılacak." ifadelerini kullandı.

Frank adlı bir başka protestocu da "Müslüman, Hristiyan ya da hangi dinden olursanız olun, Doğu Türkistan’da şu an yapılan insan hakları ihlallerine karşı açıkça konuşmalısınız." dedi.

Protestocular, Çin’in Uygur Türklerine yönelik politikalarını eleştiren, Arsenal’de oynayan Türk asıllı futbolcu Mesut Özil’e de destek verdi.

Arsenalli futbolcu Mesut Özil’in Twitter üzerinden Çin’i eleştiren paylaşımları sonrası Çin Merkez Televizyonu (CCTV) Arsenal’in maçını yayımlamamıştı.

Hong Kong’da 7’nci ayına giren protestolar, gösterilerin başlama nedeni olarak görülen suçluların Çin'e iadesi tasarısının Hong Kong hükümeti tarafından resmi olarak iptal edilmesi dahil atılan adımlara rağmen dinmek bilmiyor.

ÇİN'İN UYGUR TÜRKLERİNE YÖNELİK POLİTİKASI

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Doğu Türkistan’da "mesleki eğitim merkezi" adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, 11 Temmuz'da, Çin'in Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısında bulunan mektubu imzalamıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporunda, son 2 yılda Doğu Türkistan’da çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbir" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi bakımdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın toplama kamplarına gönderildiği belirtilmişti.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor.

Yorumlar
Günün Manşetleri