DÜNYA

İsrail'de iktidarın da muhalefetin de vaadi Filistin zulmü

İsrail, rakiplerin birbirine alternatif sunmak yerine 'yok birbirimizden farkımız' mesajı verdiği bir seçime gidiyor. Netanyahu'nun "Batı Şeria'daki Ürdün Vadisi'ni ve Ölü Deniz'in kuzeyini ilhak edeceğim" vaatlerinin aynısını anamuhalefet lideri de vadetti...

Bir yılda üçüncü seçime gidecek İsrail'de Netanyahu'ya seçim zaferi getirmemiş vaatleri başrakibi Gantz da aynen tekrarladı.  İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Ürdün Vadisi'ni ilhak vaadinde bulunan Mavi-Beyaz İttifakı lideri, bugüne dek 'seçime müdahale' diye karşı çıktığı Trump'ın Yüzyılın Anlaşmasını açıklamasına da yeşil ışık yaktı.

İsrail, rakiplerin birbirine alternatif sunmak yerine 'yok birbirimizden farkımız' mesajı verdiği bir seçime gidiyor. Başbakan, sağcı Likud lideri Benyamin Netanyahu'nun "Batı Şeria'daki Ürdün Vadisi'ni ve Ölü Deniz'in kuzeyini ilhak edeceğim" vaatlerinin sandık zaferine yetmemesi nedeniyle bir yıl içinde üçüncü kez seçime gidiliyor olmasına rağmen, anamuhalefet lideri de aynı vaatte bulundu.

17 Eylül seçiminden birinci çıkan ama koalisyon hükümeti kuramayan Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ni ilhak etmeyi vaat etti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü 'başkent' tanımaktan elçilik taşımaya, Golan'ın ilhakını tanımaktan İran Devrim Muhafızlarını 'terör örgütü' ilan etmeye dek Netanyahu'ya yarayan dış politika açıklamaları da İsrail'deki siyasi kördüğümü çözmeye yetmemişti.

Trump'ın Filistinlileri dışlayarak oluşturduğu ve 'Yüzyılın Anlaşması' dediği Ortadoğu Barış Planı'nı İsrail seçim kampanyası sırasında açıklamasına bugüne dek karşı çıkmış olan Gantz, 'ABD planının açıklanması, İsrail seçimlerine müdahale' itirazından da vazgeçti. 

Merkez sol ittifakın lideri, Trump'a planını tez zamanda açıklaması çağrısı yaptı. 

Yorumlar
Günün Manşetleri