DÜNYA

İtalya normalleşmede ikinci aşamaya geçti!

İtalya'da 10 Mart'tan bu yana uygulanan kısıtlayıcı tedbirler bugünden itibaren kademeli olarak gevşetiliyor.

İlk koronavirüs vakasının 20 Şubat'ta, ilk ölümün de 21 Şubat'ta kayıtlara geçtiği İtalya'da bugün itibariyle 28 bin 884 ölüm ve 210 bin 717 vaka bulunuyor. Salgının en ağır evresinde günlük can kaybı sayısının 900'ü aştığı ülkede son olarak dün açıklanan veriler, günlük ölüm sayısının 174'e düştüğünü gösteriyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle ülke çapında karantina tedbirlerinin uygulandığı ilk ülke olan İtalya'da sekiz haftadır, ekonomik faaliyetler ve vatandaşların dolaşım özgürlüğü büyük ölçüde sınırlandırılmıştı.

Bugünden itibaren ise üretim, inşaat ve toptan satış sektörleri başta olmak üzere bazı işletmeler yeniden açılacak, 4 milyondan fazla çalışan işbaşı yapacak.

RESTORAN VE KAFELER PAKET SERVİS İÇİN AÇILIYOR

Restoranlar, kafeler bu aşamada henüz yalnızca paket servis için açılabilecek ve sınırlı sayıda müşteriye, güvenli mesafe ve maske kurallarına uyarak hizmet verebilecek.

Restoranların 1 Haziran'da tam olarak açılması planlanıyor ancak hükümet kaynakları, salgın eğrisinde olumlu gelişmeler görülürse bu tarihin öne çekilebileceğini belirtiyor.

21 Mart'tan bu yana kapalı olan parklar ve bahçeler de bugünden itibaren halkın erişimine açılacak. Bugüne kadar insanların yalnızca evlerinin yakınında açık havada spor yapmasına izin veriliyordu.

BAŞKALARIYLA GÖRÜŞMEDE TARTIŞMA YARATAN ŞARTLAR

Bölge içindeki seyahatlere getirilen kısıtlamalar da kısmen hafifletiliyor.

Bugüne kadar yalnızca iş, sağlık ya da zorunlu ihtiyaç hallerinde seyahate izin veriliyordu. Bugünden itibarense akraba ziyaretlerine de belli kurallar dahilinde izin verilecek. İkinci aşama kuralları içinde en çok tartışılan bu madde oldu.

Hükümet, gruplar halinde olmamak kaydıyla "altıncı göbeğe kadar akrabaları" ziyarete onay verdi. "Sabit duygusal ilişki" içinde olanlar da bu kapsama dahil edildi.

Ancak arkadaşların ya da "sabit olmayan" ilişki yaşayanların görüşmesine izin verilmemesi büyük bir tartışma konusu haline geldi.

Kilise ayinleri gibi dini törenlere hala izin verilmezken cenaze törenleri en fazla 15 aile üyesinin katılımıyla yapılabilecek. Cenaze törenlerinin mümkünse açık havada, güvenli mesafe ve maske kurallarına uyarak yapılması öngörülüyor.

Okullarsa Eylül'e kadar açılmayacak.

Sporcuların antrenmanlara dönmelerine izin verilirken, futbol ligleri gibi şampiyonaların yeniden başlayıp başlamayacağı henüz kararlaştırılmadı.

Yorumlar
Günün Manşetleri