DÜNYA

Klasik Macron küstahlığı! Yine Türkiye'yi hedef aldı...

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir gazeteye verdiği mülakatta Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini yine hedef aldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Deutsche Welle'de (DW) yer alan habere göre, önceki gün Paris'te gazetecilerle yaz sonu toplantısında bir araya geldi.

Burada açıklamalarda bulunan Macron, konu Akdeniz’in egemenliği olduğunda kendisinin sözleri ve eylemleriyle tutarlı olması gerektiğini ifade etti.

Ankara’nın sözlerden ziyade eylemleri dikkate alıp onlara saygı duyduğunu iddia eden Macron, "Türklerin sadece bunu (sözler ile eylemlerin tutarlı oluşunu) dikkate aldığını ve buna saygı duyduğunu söyleyebilirim. Fransa’nın bu yaz yaptığı önemliydi. Bu bir kırmızı çizgi politikasıdır.” dedi.

Macron daha önce Suriye konusunda da sözlerini eylemleriyle desteklediğini aktardı.

Fransa’nın geçen haftalarda Doğu Akdeniz’deki geçici varlığını artırma kararı ile Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve İtalya ile birlikte Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdikleri askeri tatbikata da değinen Macron, Fransa’nın sert ama ölçülü bir tavır sergilediği iddiasında bulundu.

Macron, "Orantılıydı. Oraya donanmanın tümünü yollamadık." diye konuştu.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki eylemlerini "provokatif" olarak değerlendiren Macron, Türkiye’nin Avrupa Birliği'nin (AB) iki üyesi olan Yunanistan ile GKRY'nin münhasır ekonomik bölgelerine ve egemenlik haklarına "saldırdığını" iddia etti.

Macron, "Türkiye'nin son yıllardaki stratejisini bir NATO üyesi ülkenin stratejisi olarak değerlendirmiyorum." ifadesini kullandı.

Yorumlar 3 Yorum
Günün Manşetleri