DÜNYA

Libya halkı Türk askerini bekliyor

Türk askerinin bir an önce gelerek güvenliği sağlamasını isteyen  Libyalılar, TBMM'den geçen tezkereyi büyük sevinçle karşıladı.

Türk askerinin bir an önce gelerek güvenliği sağlamasını isteyen  Libyalılar, TBMM'den geçen tezkereyi sevinçle karşıladı.

Trablus halkı, Hafter'in kontrolündeki bölgelerde yaşayan  akrabalarının zarar görmesinden veya Hafter güçlerinin ilerlemesi halinde intikam  saldırılarına maruz kalmaktan korktukları için kameralara konuşmaktan kaçınıyor.
 
AA ekibi, Libya’ya asker göndermeye ilişkin tezkere oturumu  gerçekleşirken, Hafter milislerinin saldırdığı başkent Trablus sakinleriyle  konuştu.
 
Hafter milislerinin, daha önce ele geçirdiği Bingazi, Derne ve Murzuk  gibi kentlerde yaptığı eylemleri hatırlatan Trabluslular, tezkereyle, başkente  uygulanan bu zulmün sonlanmasını ümit ettiklerini aktardı.
 
Bahsi geçen mutabakatın hem Libya hem Türkiye için önemli çıkarları  olan bir adım olduğunu ifade eden Ali, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"UMH'nin şu anda Trablus'a yönelik saldırılara karşı koymak için  kendisini askeri olarak destekleyecek bir ülkeye ihtiyacı var. Türkiye'nin de  kendi yatırım ve çıkarlarını korumak üzere Birleşmiş Milletler'in (BM) tanıdığı  meşru Libya hükümetiyle yeni ufuklar açmaya ihtiyacı var. İki ülke arasındaki bu  mutabakat, Türkiye ve Libya'nın ortak çıkarlarını dikkate aldığından dolayı  Trablus sakinleri ve Libya halkı tarafından da olumlu karşılandı."
 
Trablus sakinlerinden Ali, Hafter'e bağlı militan güçlerin kente  girmesi halinde "katliam yapabileceğine" dair ise şunları söyledi:
 
"Libyalılar ve özellikle de Trablus halkı, Trablus'a girmeye çalışan  militan güçlerin 3 yıldan bu yana Bingazi, Derne ve diğer birçok bölgede  işledikleri suçları çok iyi biliyor. Bu nedenle Trablus sakinleri bahsi geçen  militanların kente girmesi ve katliamlar gerçekleştirmesinden dolayı çok  endişeliler. Bunların kente girmeleri halinde katliamlar yapacaklarından hiç  şüphemiz yok. Çünkü onların saflarında savaşanlar, geçmişleri suç ve suikastlarla  dolu hukuk tanımayan militanlar. Zaten Trabluslular, onların Bingazi, Derne ve  diğer bölgelerde işledikleri suçların aynısıyla karşılaşmamak için bu milislere  direniyor."
 
Trablus'a yönelik saldırıların önüne geçme açısından Türkiye'nin  üstleneceği role de değinen Ali, "İki ülke arasında varılan mutabakatın ardından  UMH, resmi olarak Türkiye'den askeri ve lojistik destek talebinde bulundu.  Başkent Trablus'a saldıran Hafter militanlarının birçok yabancı ülkenin desteğini  aldığının farkında olan UMH'nin, dost bir ülkeden askeri, ekonomik ve siyasi  destek istemesi çok doğaldır. Türkiye'nin de her iki ülkenin ortak çıkarlarını  korumak üzere eli kolu bağlı durmayacağını düşünüyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan da darbecilere karşı uluslararası meşruiyeti olan UMH'yi  desteklediklerini söylemişti." dedi.
 
Libyalı vatandaş Ali, Türkiye ile varılan mutabakatın ayrıca Libya'da  gözü olan ve darbecilere her türlü desteği sağlayan birçok ülkenin planlarını da  boşa çıkardığını savundu.
 
Öte yandan isminin gizli kalmasını isteyen başka bir Trabluslu,  anlaşmanın iki ülkenin çıkarlarını koruma amacı taşıdığına işaret ederek, Hafter  milislerinin ele geçirdiği Bingazi, Derne gibi kentlerde sivil halka  uyguladıkları, “zulüm ve yargısız infazları” hatırlattı.
 
Trablus sakini, "Türkiye'de bugün gerçekleşen oturum sonrasında Libya  halkının uğradığı zulmün sonlanacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Günün Manşetleri