DÜNYA

Macron, Erdoğan karşısındaki hezimetlerine bir yenisi daha ekledi

Türkiye karşıtı hamleleriyle bilinene Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısındaki hezimetlerine bir yenisini daha ekledi.

Her fırsatta Türkiye karşıtı cephede yer alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, istediği sonuçlara ulaşamadı.

Terör örgütünün Suriye’nin kuzeyinde devlet kurma emellerine açıkça destek veren Fransa, Türkiye’nin 2018’de bölgeyi terörden arındırmak amacıyla düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı'na en fazla itiraz eden ülke olarak biliniyor.

SURİYE'DE YPG/PKK'YI DESTEKLEDİ

Macron'un Fransa'sı, terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye’de işgal ettiği bölgede askeri varlık göstermekle kalmadı, Fransız askeri danışmanları Ayn İsa üssünde teröristlere eğitim verdi.

Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmaya çalışılan terör koridoruna karşı düzenlediği etkili operasyonlarla kısa sürede sonuca ulaşırken; Macron, bu adımlarında başarısızlığa uğrayarak hem bölgede hem de Avrupa'daki etkisinin sınırlı olduğunu gösterdi.

HAFTER'İN YANINDA POZİSYON ALDI

Libya'yı işgal altında tutan darbeci Hafter'e bağlı milisler, başta Fransa, Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere bazı ülkelerin "gizli" ve "açık" desteğini aldı.

Ankara'nın da desteğiyle Hafter'den kritik noktaları geri alan meşru Libya hükümetine bağlı güçler, Hafter'in ve dolayısıyla Macron'un planlarını suya düşürdü.

Fransa Cumhurbaşkanı, Libya'daki durumla ilgili bir açıklamasında, "Hafter Nisan 2019’da askeri bir operasyon yapmaya karar verdiyse bunu Fransa ile anlaşarak yapmadı." dedi, ancak inandırıcı olamadı.

Libya hükümeti, "14 ay boyunca yani Hafter'in başkente yönelik saldırılarının başladığı günden itibaren Macron'dan bu saldırıyı reddeden bir açıklama beklemiştik. Macron'un açıklamaları çok geç geldi." karşılığını verdi.

DOĞU AKDENİZ'DE DE KAYBEDEN TARAF OLDU

Emmanuel Macron öncülüğündeki Fransa, benzer kaybı Doğu Akdeniz'de de yaşadı. Paris yönetimi, Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan kıta sahanlığı geriliminde Atina'dan yana tavır aldı.

Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz sınırı anlaşmasının Birleşmiş Milletler tarafından tescillenmesi, Macron'a adeta bir cevap niteliğinde oldu.

KARABAĞ'DA ERMENİSTAN'IN HEZİMETİNİ ENGELLEYEMEDİ

Ve Dağlık Karabağ... Azerbaycan ordusunun, Ermenistan işgali altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyon, Macron'u harekete geçirdi.

Ülkedeki Ermeni lobisinin baskısı karşısında Fransa Cumhurbaşkanı, ağır zayiat veren Ermenistan ordusunu kurtarmak için operasyonların durdurulmasını ve müzakerelerin başlamasını istedi.

Yorumlar 3 Yorum
Günün Manşetleri