DÜNYA

Macron'dan 'sömürgecilik' çıkışı!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Fildişi Sahili ziyaretinde yaptığı açıklamada, "Sömürgecilik, Fransa Cumhuriyeti’nin büyük ve ciddi bir hatasıydı" ifadeleriyle tarihiyle yüzleşmesi dikkatlerden kaçmadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Batı Afrika'da, 74 yıllık CFA frangının 2020'den itibaren yerini yeni para birimi "eko"ya bırakacağına ilişkin kararın açıklandığı toplantıda "sömürgeciliğin büyük bir hata olduğu" yönündeki sözleri Afrikalı uzmanlarca "Fransa’nın kıtada yeni sömürge manevrası" şeklinde yorumlandı.

Macron'un Fildişi Sahili ziyaretinde mevkidaşı Alassane Ouattara ile dün gerçekleşen görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Fransa'nın kıtadaki varlığı üstünlük taslayan sömürgeci güç şeklinde algılanıyor. Sömürgecilik, Fransa Cumhuriyeti’nin büyük ve ciddi bir hatasıydı" ifadesini kullanması Afrika ülkelerinde tepki çekti.

Tarihte yeni bir sayfa açılmasını umduğunu dile getiren Macron'un, "Ben, sömürge dönemini bilmeyen bir nesilden geliyorum. Nüfusunuzun dörtte üçü sömürgeciliği hiç tanımadı. Yeni para birimine kıtadaki gençlerin isteği doğrultusunda geçildi" diyerek Afrika gençliğini Fransa ile dostluğa dayalı bir müttefiklik kurmaya çağırması Fransa'nın yeni bir sömürge manevrası olarak yorumlandı.

Yorumlar 2 Yorum
Günün Manşetleri