DÜNYA

Merkel'den Türkiye-Rusya açıklaması: 'Buna mecburuz'

Almanya Başbakanı Angela Merkel mecliste yaptığı konuşmada ülkesinin Suriye konusundaki katkısına da değinen Merkel, "Bu, Rusya ve Türkiye ile görüşmeler yapmadan olmaz" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Federal Meclis Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulundu.

NATO'nun önemine değinen Merkel "Avrupa kendini halihazırda tek başına savunamaz" dedi.

Almanya'nın NATO içinde daha fazla sorumluluk alması gerektiğini dile getiren Şansölye Almanya'nın NATO'nun bütünlük içinde kalması için çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE ZOR BİR MÜTTEFİK

Türkiye hakkında da açıklamalarda bulunan Merkel, Türkiye'nin her ne kadar "zor bir müttefik" olsa da jeostratejik nedenlerden ötürü koşulsuz şartsız NATO içinde tutulması gerektiğini vurgulayarak "Bunun için çalışmalıyız, çaba göstermeliyiz" dedi.

ALMANYA'NIN NATOYA KATKISI ARTACAK

Almanya'nın savunma harcamalarını daha da artacağını söyleyen Başbakan Merkel ülkenin NATO'ya olan katkısının önümüzdeki gayrısafi yurtiçi hasılasının yüzde 1,42'si olacağını ve bu oranın 2024 yılına kadar da yüzde 1,5'e çıkartılacağını söyledi. Merkel 2030'lu yılların başında ise bu oranın yüzde 2 olacağını ifade etti.

TÜRKİYE VE RUSYA İLE GÖRÜŞMEDEN OLMAZ

Merkel, Suriye'de yıllardır devam eden iç savaşın vekalet savaşına evrildiğine dikkati çekerek, siyasi çözümün sağlanmasının gerekliliğinin altını çizdi.

Şansölye Merkel, Anayasa Komitesinin kurulmasını olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Ülkesinin Suriye konusundaki değerlendirmesini "Bu, Rusya ve Türkiye ile görüşmeler yapmadan olmaz" diyerek ifade eden Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ve kendisinin katılımıyla geçmişte bir buluşma gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Yorumlar
Günün Manşetleri