DÜNYA

Rusya'dan flaş açıklama! Çekiliyoruz...

Rusya Dışişleri Bakanlığı Açık Semalar Anlaşması'ndan çekildiklerini açıkladı.

Rusya, Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilme sürecini başlatma kararı aldı.

"ANLAŞMA CİDDİ DARBE ALDI"

ABD'nin 22 Kasım 2020'de Açık Semalar Anlaşması'ndan çıkması nedeniyle anlaşmanın akdi sırasında katılımcı ülkeler arasında sağlanan çıkar dengesinin büyük bir zarar gördüğünü belirten Rus Dışişleri, anlaşmanın geçerliliğinin ciddi bir darbe aldığını ve BM'nin güveni ve güvenliği pekiştirici rolünün zayıfladığını vurguladı.

ABD'nin kararı karşısında Rusya'nın anlaşmanın yeni koşullar dahilinde devamının sağlanması için somut ve anlaşmanın temel hükümlerine uygun öneriler sunduğunu anımsatan bakanlık, bu önerilerin ABD tarafından desteklenmediğini üzüntüyle tespit ettiklerini vurguladı.

AÇIK SEMALAR ANLAŞMASI NEDİR?

Açık Semalar Antlaşması (ASA), Doğu ve Batı blokları arasında güven ve istikrarı geliştirmek amacıyla açıklık ilkesinden hareketle 1992 yılında Helsinki'de imzalanmıştır. Kasım 2000'de Rusya parlamentosu tarafından onaylanmasını müteakip 2 Ocak 2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

ASA kapsamında taraf ülke toprakları üzerinde havadan silahsız gözlem uçuşları gerçekleştirilmektedir. ASA, dünya üzerinde şu ana kadar imzalanan en teknik ve en detaylı antlaşmadır. Antlaşmanın bir diğer özelliği ise teknolojik gelişmelere paralel olarak sürekli yenilenmesidir.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı yazılı açıklamasında 6 ay yürürlükte olmak üzere 22 Mayıs 2020 tarihinden itibaren Açık Semalar Anlaşması'ndan çekildiklerini duyurmuştur. Mike Pompeo, açıklamalarında Rusya'nın anlaşmaya tam uyması hâlinde anlaşmadan ayrılma kararını yeniden değerlendirebileceklerini ifade etmiştir.

Yorumlar
Günün Manşetleri