DÜNYA

Saddam'ı astıran adam İran'ı karıştırdı

Daha önce Irak’ta İran’a karşı eleştirel tavırlarıyla bilinen Sadr'ın süpriz Tahran ziyareti, İran'ın bölgedeki gücünü ve nüfuzunu göstermesi açısından ABD’ye verilmiş bir mesaj olabilir.

Irak Şiilerinin önemli siyasi-dini aktörlerinden Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Aşure günü dolayısıyla 10 Eylül’de Tahran’da düzenlenen matem töreninde İran dini lideri Ali Hamaney ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleyman ile birlikte görüldü.

İran'lı bir haber ajansının görüntülerine göre Hamaney'in salona giriş anında , Sadr'ın da protokoldeki din adamları ve askeri yetkililer ile birlikte ayağa kalkıp, sağ elini kalbine götürerek Hamaney'i selamladığı görülüyor. Bir başka görüntüde de Sadr, Hamaney ve Kasım Süleyman'ın ortasında bulunuyor.

Kısa sürede tartışma konusu olan bu süpriz ziyaret, İran - ABD arasındaki tansiyonun yükseldiği şu sıralarda bölgedeki güç ve nüfuz dengeleri açısından önem taşıyor.

DÜNYA, MUKTEDA ES-SADR'I SADDAM'IN BOYNUNA İPİ GEÇİREN ADAM OLARAK TANIYOR

30 Aralık 2006 tarihinde yerel saatle 06:00 da asılan Saddam'ın idam ipi, Sadr'ın adamları tarafından boynuna geçirilmişti. Mukteda Es-Sadr, ABD'nin Irak'a yaptığı operasyonlar sırasında işgal güçlerinden yana tavır koymuştu.

Yorumlar
Günün Manşetleri