DÜNYA

Suriye anlaşmasına rağmen yaptırım tehdidi

Mike Pence’in Ankara temaslarının ardından açıklanan Suriye uzlaşısı sonrası ABD Kongresi'nden sert tepkiler gelmeye devam ediyor.

Türkiye ile ABD arasında sağlanan uzlaşının ardından Kongre üyeleri bu yaptırım tasarılarını geri çekmeyi planlamıyor. Yaptırım tasarılarını sunan Kongre üyeleri Türkiye’ye yönelik sert yaptırım tehdidinin Türkiye’nin ateşkese uyması ve Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerden daimi olarak çıkması konusunda bir kaldıraç görevi göreceği görüşünde.

DEVAM EDECEKLER

Senatör Lindsey Graham “Türkiye’nin Suriye içinde meşru ulusal güvenlik kaygıları var ancak bunlar işgal ve silah gücüyle karşılanamaz” açıklamasını yaptı.

Demokrat Senatör Van Hollen’ın ofisinden yapılan açıklamada da, Türkiye’ye yaptırım tasarısını açıklayan iki senatörün telefonda görüştükleri ve “tasarıya son süratle devam edilmesi gerekliliği” konusunda mutabık oldukları belirtildi.

Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın yakın destekçileri arasında yer alan ancak Suriye ve Türkiye’nin operasyonu ve ABD’nin Suriye’den çekilme kararı konusunda Trump’a sert tepki gösteren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham Türkiye’ye yaptırım tasarısını açıkladığı basın toplantısında “Kongre sağlam ve tek bir ses olarak konuşacak” mesajını vermişti.

Graham, “IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasına, bir müttefikimiz Kürtlerin yok olmasına ve nihai olarak da İsrail’e zarar verecek şekilde İran’a yarar sağlayacak Türkiye’nin operasyonuna karşı mümkün olan en sert yaptırımları uygulayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

HAFTAYA OYLANACAK

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer de Temsilciler Meclisi'nin haftaya Türkiye yaptırım tasarısını oylayacağını açıkladı. Pelosi ve Schumer, ABD ve Türkiye arasında varılan anlaşmanın ABD'nin dış politikasının güvenilirliğine zarar verdiğini savundu.

GERİ ADIM İÇİN HENÜZ ERKEN

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Demokrat Eliot Engel de “Ateşkes sağlanmasından memnunum. İyi bir işaret. Ancak sürüp sürmeyeceğine ve tam olarak ne anlama geldiğine bir bakalım” dedi. Engel, Türkiye’ye yaptırım baskısını terk etmek için henüz erken olduğunu belirtti.

TRUMP İTFAİYE NUMARASI YAPAN BİR KUNDAKÇI

Engel Başkan Trump’ı da “Başkan itfaiye numarası yapan bir kundakçı. Attığı adımlar Amerika için bir kayıpla, teröristler ve Amerika’nın düşmanları için bir kayıpla sonuçlandı. Trump’ın kararı yüzünden Rusya, İran ve Esat güçlendi. Amerika’nın Kürt ortakları korkunç bir şiddeti ölüm ve çaresizliği yaşadı. Bu hakikat bugün attığı zafer turunu gölgeliyor” diye yazdı.

Yorumlar
Günün Manşetleri