DÜNYA

Trump'ın ipi önümüzdeki hafta çekilebilir

Azil gerekçelerini içeren maddelerin Temsilciler Meclisi genel kurulunda gelecek hafta oylanması bekleniyor

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, azil soruşturması kapsamında Başkan Donald Trump’a yöneltilen “görevi suistimal” ve “Kongre’nin soruşturmasını engelleme” suçlamalarını kabul etti ve bu iki maddeyi oylanmak üzere Temsilciler Meclisi genel kuruluna sundu.

Azil gerekçelerini içeren maddelerin Temsilciler Meclisi genel kurulunda gelecek hafta oylanması bekleniyor ve orada da geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Yani Trump bir sürpriz olmazsa Amerikan tarihinde azledilen üçüncü başkan olacak.
Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda oylamada üyeler partileri çizgisinde oy kullandı.

HAFTAYA NE BEKLENİYOR?

Azil süreci Temsilciler Meclisi’ndeki aşamanın tamamlanmasının ardından süreçte mahkeme vazifesi görecek yani Trump’ın görevden alınıp alınmamasında son sözü söyleyecek olan Senato’ya taşınacak. Noel ve Yılbaşı tatilinin ardından 2010’nin ilk günlerinde Senato’daki azil yargılamasının başlaması bekleniyor.

Ancak Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu oluşturduğu 100 üyeli Senato’daki mevcut tablo, 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat iki de bağımsız üye şeklinde. Azil kararının çıkması için salt değil, üçte ikilik bir çoğunluk gerekiyor. Yani mevcut yapıya bakıldığında Senato’da Trump’ın azledilmesi ihtimali güç görünüyor.

BEYAZ SARAY KINADI

Adalet Komisyonu'nun Donald Trump'ı haftaya genel kurulda azledilmeye bir adım daha yaklaştıran onay sürecine Beyaz Saray'dan sert tepki geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham, "Azil soruşturması denilen bu maskaralığın utanç veren bir noktaya ulaştı" dedi ve Başkan Trump'ın, Temsilciler Meclisi tarafından kendisine karşı yürüttüğü küçük düşürücü sürece karşılık olarak Senato'da adil bir muamele görmeyi sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

Trump da oylama öncesinde Twitter'dan yazdığı mesajda, "Yanlış hiçbir şey yapmadığınızda, ülkemizin tarihindeki en iyi ekonomiyi yarattığınızda, ordumuzu yeniden inşa ettiğinizde, vergileri, regülasyonları kıstığınızda, istihdan ürettiğinizde ve bunun gibi daha birçoğu varsa nasıl azledilebilirsiniz? Bu çılgınlık" ifadelerini kullandı.

TRUMP'TAN İLK YORUM

Trump daha sonra Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Senato'daki azil yargılamasının kısa ya da uzun sürmesinin kendisi açısından fark etmeyeceğini, iki seçeneğe de açık olduğunu söyledi. Trump, "Uzun bir süreç olması beni rahatsız etmez çünkü bir sahtekar olan ihbarcıyı görmek istiyorum" dedi.

Kimliği bilinmeyen bir istihbarat yetkilisinin Trump'ın 25 Temmuz'da Ukrayna lideriyle telefon görüşmesinin içeriğiyle ilgili ihbarda bulunmasının ardından Temsilciler Meclisi'nde Başkan hakkında azil soruşturması başlatılmıştı. Demokratlar, Trump’ın Ukrayna’ya siyasi rakibi Joe Biden ve Demokratlar hakkında soruşturma başlatması için baskı yaptığını ve bu ülkeye askeri yardımları da pazarlık kozu olarak kullandığını savunuyor, Trump ise suçlamaları şiddetle reddediyor.

Gazetecilere açıklamasında da Trump, hakkındaki azil girişimini tekrar "düzmece" olarak tanımladı, "Yanlış yapılmış hiçbir şey yok. Bu saçmalık için azil yetkisini kullanmak bu ülke için bir utanç kaynağı" ifadesini kullandı.

Yorumlar
Günün Manşetleri