EKONOMİ

50 ülkenin verileri açıklandı: Türkiye 7. oldu

En çok ihracat yapan 50 ülkenin ihracat verileri yayınlandığını belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ''Türkiye’nin Ağustos sonu itibariyle ihracatı artı 2.9 ve bu rakam dünyada en çok ihracat yapan ülkeler sırlamasında 7’nci sırada" dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ’Türkiye 2023 Zirvesi’nde düzenlenen İhracat Paneli’ne katıldı. Bakan Pekcan, Türkiye’nin ihracat performansı, korumacılık önlemlerinin ihracat etkisi ve dijitalleşme konusunda yapılan çalışmalara değindi.

"Artan korumacılık önlemleri ve düşük yatırım iştahı nedeniyle küresel konjonktürde zor bir dönemeden geçiyoruz"

Panelde konuşan Bakan Ruhsar Pekcan, "Küresel ekonomideki ticaret savaşlarının arka planına baktığımız zaman 2000’li yıllardan itibaren gelişmekte olan ülkelerin dünya gayrisafi hasılasından aldıkları payın ve dünya ihracatından aldıkları payın gittikçe arttığını ve gelişmiş ülkelerin de buna bir reaksiyon olarak korumacılık önlemlerini devreye aldıklarını görüyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin dünya toplam gelirinden aldıkları pay 2000 yılında yüzde 43.2 iken, 2018 yılında yüzde 59.2’ye yükselmiş. Gene gelişmekte olan ülkelerin küresel mal ihracatından aldığı pay, 2000’de yüzde 34. 2 iken 2018 yılında yüzde 48.3’e yükseldiğini görüyoruz. Dünya genelinde artan siyasi ve ekonomik belirsizlikler, artan korumacılık önlemleri ve düşük yatırım iştahı nedeniyle küresel konjonktürde esasında zor bir dönemeden geçiyoruz" dedi.

TÜRKİYE 7. SIRADA

"Türkiye’nin Ağustos sonu itibariyle ihracatı artı 2.9 ve bu rakam dünyada en çok ihracat yapan ülkeler sırlamasında 7’nci sırada"

Bakan Pekcan, konuşmasına şöyle devam etti: "En çok ihracat yaptığımız AB ülkelerine baktığımız zaman küresel büyümenin yüzde 1.2 olduğunu, en çok ihracat yaptığımız Almanya’nın büyümesinin binde 5 olduğunu ve İngiltere’nin de yüzde 1.2 olduğunu görüyoruz. Ancak 2019-2023 döneminde küresel büyüme ve küresel mal ihracatının yüzde 3-4 bandında gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Dünya böyle bir süreçten geçerken, Türkiye olarak biz neredeyiz? Ağustos ayı itibariyle Dünya Ticaret Örgütü verileri yayınlandı. En çok ihracat yapan 50 ülkenin ihracat verileri yayınlandı. Dünya ihracatı 2019 Ağustos sonu itibariyle 8 aylık süreçte eksi 2.6 düşmüş. Türkiye’nin Ağustos sonu itibariyle ihracatı artı 2.9 ve bu rakam dünyada en çok ihracat yapan ülkeler sırlamasında 7’nci sırada. Küresel ekonomideki bu gidişata rağmen biz 2019’da Türkiye olarak iyi bir performans sergiledik".

Yorumlar
Günün Manşetleri