EKONOMİ

9 milyon metrekare hazine arazisi tarıma açılıyor! Çiftçiler para ödemeyecek!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımda kullanılmak üzere açtığı hazine arazilerinden ilk etapta 9 milyon metrekarelik alanda ekim yapılacak. Bu araziler çiftçilere ücretsiz tahsis edilirken kadınlar ve gençlere de pozitif ayrımcılık uygulanacak.

Koronavirüs salgını sebebiyle Türkiye'de birçok farklı sektörde tedbirler alınıyor. Onlardan biri de dünyanın uzun vadede sıkıntı yaşayacağı tahmin edilen gıda sektörü. Türkiye gıdada herhangi bir sorun yaşamamak adına hızlıca harekete geçti. Salgınla mücadele çerçevesinde herhangi bir stok sorunu yaşamamk için Hazine'ye ait atıl arazilerin tarıma açılmasına karar verilmişti. Kararın uygulanmasına ilişkin ilk adım atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada tam 9 milyon metrekarelik alanın ekime açılacağı duyuruldu.

ÇİFTÇİLERDEN HERHANGİ BİR ÜCRET ALINMAYACAK

Hububat, baklagiller, yağlı tohumlar ve yem bitkileri gibi ürünlerin ekilmesi sağlanacak. Çiftçiler, tarıma açılan bu arazilerden herhangi bir ücret ödemeksizin faydalanabilecek.

GENÇLERE VE KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILACAK

Çalışmada, kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık tanınacak. Atıl Hazine arazisinin olduğu köylerde ikamet eden çiftçilere, yapılacak olan puanlama sistemiyle öncelik verilecek.

ATIL HALDEKİ ARAZİLER TARIMA KAZANDIRILACAK

Diğer taraftan 21 ilde yine pilot uygulama olarak başlatılan "Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi-Yazlık Ekiliş Programı", atıl Hazine arazilerinin kullanımıyla daha da ileriye taşınacak. Tüm bu çalışmalarda tarımsal hasılanın artırılması hedeflendiğinden mevcut ekilen alanlardan ziyade atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması amaçlanıyor.

Yorumlar
Günün Manşetleri