EKONOMİ

Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'un mesaisi 2 Aralık'taki toplantıyla başlıyor Önceki uygulamalardan yola çıkarak yüzde 12-17 arasında zam olasılığı yüzerinde duruluyor.

Önümüzdeki yıl geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için ilk çalışmalar başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2020 yılı asgari ücret rakamlarını belirlemek için 2 Aralık'ta iş başı yapıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2 Aralık Pazartesi günü ilk toplantısını gerçekleştireceğini duyurdu.

İşçi (Türk-İş), işveren (TİSK) sendikası ve hükümet yetkililerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyon'u 2020 yılının başından itibaren 1 yıl geçerli olacak olan asgari ücret rakamları için masaya oturacak.

ASGARİ ÜCRETE ENFLASYON ETKİSİ

Son yıllarda artan enflasyon rakamları asgari ücreti de yakından etkiliyor. Peki eldeki verilere bakıldığında asgari ücret de ne kadarlık bir artış bekleniyor?

Önceki zamlara bakıldığında özellikle son 5 yılda enflasyonun üzerine çıkıldı. Geçen yıl asgari ücrete yüzde 26.05, yani 417 lira zam yapılmıştı. Bu yıl sonuna kadar geçerli olan asgari ücret, net 2 bin 20 lira olarak belirlenmişti. Brüt asgari ücret ise 2 bin 558 lira olarak uygulanıyor.

Son 10 yıllık artışlara bakıldığında en yüksek artış 2016'daki yüzde 30'la gerçekleşti. Enflasyon ise o yıl yüzde 8.53 seviyesindeydi.

ASGARİ ÜCRETE KAÇ LİRA ZAM YAPILACAK?

Son yıllara bakıldığında zam oranı yüzde 11-15 olarak görünüyo. Bu rakamların enflasyon odaklı olduğu hesaba katılırsa yine enflasyon verilerinin ışığında bir zam politikası uygulanacağı ihtimaller dahilinde.

Yeni Ekonomi Programı'nda ve Merkez Bankası'nın tahminlerine göre, 2019 enflasyonu yüzde 12 civarında olacak. Önceki uygulamalardan yola çıkarak yüzde 12-17 arasında zam olasılığı yüzerinde duruluyor. Net rakamlar ise komisyon görüşmelerinin sonunda belli olacak.

MERKEZ BANKASI TAHMİNİNE GÖRE ASGARİ ÜCRET RAKAMLARI

Eğer Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerine göre bir artış yapılarsa yeni asgari ücret rakamlarının şu şekilde olması bekleniyor:

Yüzde 12'lik enflasyon tahminine göre artış olması halinde asgari ücretin brütü 2 bin 865, neti ise 2 bin 263 liraya çıkacak. Yüzde 15'lik artışın gündeme gelmesi halinde ise brüt ücret 2 bin 942 lira, net ise 2 bin 235 seviyesinde olacak.

Yorumlar
Günün Manşetleri