EKONOMİ

Bakan Albayrak: 2 sene öncesine göre Türkiye'nin ekonomisi daha güçlü

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk canlı yayınında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk canlı yayınında Ahmet Hakan'ın konuğu oldu.

"DOLAR YÜKSELİNCE ENDİŞELENMELİ MİYİZ"

Ahmet Hakan'ın Bakan Albayrak'a ilk sorusu "Ekonomiden anlayan biri değilim ama dolar yükselince telaşlanıyorum. Eyvah diyorum, her şey pahalanacak. ülkemizin ekonomisi kötüye gidecek. Endişelenmeli miyiz?" oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, bu soruya şöyle yanıt verdi;

Dolarla mı maaş alıyorsunuz ? Öncelikle onu sorayım. Kur algısıyla ekonomiyi ölçme konusunda bir psikolojiye girmiş. Eskiden kur çok daha fazla etkiliyordu. Şimdi ekonomide bir dönüşüm var. 2 sene önce de bu seviyelerdeydi. Düştü.

"2 SENE ÖNCESİNE GÖRE, TÜRKİYE EKONOMİSİ ÇOK DAHA GÜÇLÜ"

2 sene öncesine bugün Türkiye ekonomisi çok daha güçlü. Dünya tarihinin en büyük ekonomi krizi yaşanıyor. Bana göre iyi, size göre kötü. Hayır. Tüm dünya haritasına bakalım. Salgından gelişen ve gelişmekte olan ülkeler ne kadar etkilenmiş. Türkiye bu noktada en az etkilenen ülkelerden bir tanesi. Borsa performansın bir çok ülkede küçülme ve düşme yaşamış, Türkiye daha iyi noktada. Güney Afrika, Brezilya, Meksika yüzde 20-25 para birimlerinde değer kaybetmiş. Etkilenmiş. Türkiye yüzde 17-18 etkilenmiş. Büyüme rakamları açıklandı. ABD yüzde 33, Avrupa yüzde 15’lerde daralma yaşadı. Türkiye yine en az etkilenen ülkelerden olacak.

Bakan Albayrak açıklamasının devamında şunları söyledi:

Krizlerden çok lobilerle uğraşıyoruz. 7 yıldır battık bittik lobisi aynı kişiler. Biz normalleşme sürecinde girdiğimizde en çabuk toparlanan ülke olacağız.

Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak.

Savunma Bakanlığımız ile savunma bütçesini konuşuyorduk. Doğu Akdeniz, Orta Doğu hepsi ekonomik maaliyet. Türkiye öyle bir güçlü masaya yumruğunu vuruyor ki, bu konular konuşuluyor.

Esnafından KOBİ'sine verdiğimiz desteklerin geri dönüşlerini alıyorum. İnsanların sokağa çıkamadığı bir iklimde insanların kapısına gidip destek verdik. Vatandaşlarımıza bireysel ihtiyaç desteği verdik. 

Eleştiriler ve kötü niyetli algı operasyonları ayrı, bunlar hep sosyal medyada yapılıyor.

"MİLLİ BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ VERİYORUZ"

Bu bir milli bağımsızlık mücadelesi. Milli bağımsızlık mücadelesi veriyoruz. Sizin ekonomi anlamında da böyle bir model ortaya koymanız gerekiyor. Kıyamet bu yüzden kopuyor. Türkiye artık eski modelden çıkıyor. Yüksek faiz, düşük kur. Böyle bir ekonomi modeli artık sürdürülebilir değil. Benim derdim bütçeyi tutturmaktan öte, rekabet edebilir bir ekonomi. Türkiye artık her anlamda bağımsızlık mücadelesi veriyor.

Türkiye'nin birçok ilini gezdim. Tek tek sorun eski ve yeni dönemi. Türkiye'nin üretime dayalı çok önemli bir paradigma değişikliği var.

Yorumlar
Günün Manşetleri