EKONOMİ

Berat Albayrak yeni enflasyon hedefini açıkladı

Yeni Ekonomi Programı'nı açıklayan Berat Albayrak'tan son dakika açıklamalar.... Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 2020-2022 Yeni Ekonomi Programın lansman toplantısını gerçekleştiriyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programını açıkladığı lansmanda "Programın ana temasına değişim başlıyor dedik" ifadesini kullandı.

"Bu yılı pozitif bir büyümeyle kapatmaya hazırlanıyoruz" diyen Albayrak'ın konuşmasından satırbaşları şöyle: 

YILLIK BAZDA REKOR KIRDIK

-İhracatı artırdık, ithalatı azalttık, Türkiye küçülmedi. Enflasyonda beklentilerin üzerinde performans ortaya koyduk. Yılın 2. yarısında ertelenen özel tüketim ivmelenecek. Yıllık bazda cari fazlada rekor kırdık. Makro göstergelerin hepsinde kur atağı öncesindeyiz. İhtiyatlı para ve maliye politikasından taviz vermedik. Önümüzdeki dönemde dengelenme sonrası değişim başlayacak.

-Bundan sonraki dönemde de hedefimiz enflasyon olacak. 2019'da enflasyon hedefi yüzde 12, 2020'de hedef yüzde 8.5. 2022'de de enflasyonda yüzde 4.9'u hedefliyoruz.

Cari denge en öncelikli meselemiz olmaya devam edecek. Yıllık cari açık değil, cari fazla vererek kapatacağız. İhracatı destekleyen kredi politikası artara sürecek. Türkiye Varlık Fonu sürece katkıda bulunacak.

VERGİ REFORMU

-Vergide adaleti sağlayacak reformun adımını atacağız. Vergi denetçilerimize sektör bazlı eğitim veriyoruz. Vergi reformuyla çok önemli değişiklikler yapıyoruz. Büyümede geçen yıl koyduğumuz hedefin bir miktar uzağında kalacağız.

2020 yılına yüzde 5'lik bir büyümeyle başlayacağız.

BÜYÜME HEDEFİ

-Büyüme ile ilgili çok kapsamlı bir çalışma yaptık. 2019'da büyüme yüzde 0.5, 2020-2021 -2022 hedefi yüzde 5 olacak. Yüzde 5'lik büyümeyle fiyat artışına neden olmayacağız.

İŞSİZLİK HEDEFİ

-İstihdamda bu yıl beklediğimiz iyileşmeyi göremedik. Girişimcilik programıyla işsizlikle mücadele edilecek. Tarım alanında da işsizliğin azalması sağlanacak. Kredi kanallarının açılmasını sağlayacağız. Bankalarımız için temiz bir sayfa başlangıcı göreceğiz. İstanbul Finans Merkezi'ni 2021 yılının sonunda devreye alacağız.

Yorumlar
Günün Manşetleri