EKONOMİ

Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin yüzünü güldürecek haber

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy bölgedeki doğalgaz rezervini ilk kez açıkladı.

Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşmanın ardından Doğu Akdeniz’de harita yeniden çiziliyor. Türkiye’nin bölgede arama ve sondaj faaliyetleri devam ederken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy bölgedeki doğalgaz rezervini ilk kez açıkladı.

Taçoy, “Bölgede 4 katrilyon ayak küplük (TFC) bir rezerv olduğu saptandı. Yapılan arama faaliyetleri sonucu 107 trilyon TFC’lik rezerve kadar ulaşıldı. Bölgede yeryüzüne çıkarılmayı bekleyen miktar gelecek elli yılda Doğu Akdeniz’i en önemli bölge haline getirecek. Münhasır Ekonomik Bölgede (MEB) en fazla hak Türkiye’nindir. Sondaj faaliyetlerinin ikisi tamamlandı ikisi de devam ediyor” dedi.

KKTC yönetimi bir taraftan ABD’nin ve Rumların kararına karşı tepkilerini gündeme getirirken diğer taraftan da Doğu Akdeniz’deki denklemle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy bölgedeki arama-tarama, sondaj ve rezervlerle ilgili son bilgileri anlattı.

Bölgede 4 katrilyon ayak küplük (TFC) rezerv olduğunu söyleyen Taçoy şunları kaydetti: “Yapılan arama faaliyetleri sonucu 107 trilyon TFC’lik rezerve kadar ulaşıldı. Bölgede yeryüzüne çıkarılmayı bekleyen miktar gelecek elli yılda Doğu Akdeniz’i en önemli bölge haline getirecek. Bölgeye hakimiyet ve bu büyük miktarın araştırılması bölgeyi sorunlu bir yer haline getiriyor. MEB’de en fazla hak Türkiye’nindir. Sondaj faaliyetlerinin ikisi tamamlandı, ikisi devam etmektedir. Faaliyetlerin kesin raporu bahar aylarında belli olacak. Türk’ün haklarını korumaktaki kararlığını anlamak için eline ateş almanın ya da kendini doğrudan ateşe atmanın gereği yok." dedi. 

Yorumlar 3 Yorum
Günün Manşetleri