EKONOMİ

Dolar/TL ne kadar oldu? Dolar kuru yükseldi

Dolar haftaya nasıl başladı? Dolar/TL ne olacak? Merkez Bankası'nın son faiz indirimi ve indirimlerin devam edeceği sinyalinin ardından sınırlı yukarı hareket gözlenen dolar/TL haftaya 5.82'nin üzerinde başlarken, daha sonra 5.85 seviyesini aştı.

ABD ile Çin’in bir anlaşmaya varmış olmasının piyasalarda olumlu bir hava yaratabileceği ancak TL’de bir miktar negatif ayrışma görülebileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından ABD ile ilişkiler de yakından izleniyor.

DOLARDA SON DURUM

DOLAR

ABD Senatosu Perşembe günü oy birliğiyle Ermenilerin yüzyıl önce soykırıma uğradıklarını tanıyan yasa tasarısını geçirdi. Bu adım Türkiye’nin tepkisini çekerken, zaten sorunlu olan ABD-Türkiye ilişkilerini daha da germiş oldu.

Öte yandan Erdoğan dün akşam yaptığı açıklamalarda, ABD Kongresi’nde Türkiye aleyhine yaptırım gibi kararlar alınması halinde Ankara’nın mütekabiliyet esasında cevap vereceğini, ancak gerekmesi halinde Türkiye’deki ABD üslerinin de kapatılabileceğini söyledi.

Asya borsaları, ABD ve Çin’in birinci aşama ticaret anlaşmasında mutabık kaldıklarını açıklaması ve Avustralya’da para politikasının gevşetileceği beklentileriyle yaklaşık sekiz ayın zirvesini gördü ancak kâr realizasyonu ve anlaşmanın detaylarına ilişkin temkinlilik kazanımları sınırladı. Yanı sıra işlemcilerin Noel tatilinin yaklaşmasıyla büyük pozisyonlar almaktan kaçınmalarıyla da para birimleri ABD-Çin ticaret anlaşmasına sınırlı tepki verdi.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, yapılması gereken bazı revizyonlara rağmen anlaşmanın “tamamlandığını”, ABD’nin önümüzdeki iki yıl içinde Çin’e ihracatını neredeyse iki katına çıkaracağını söyledi.

“ANA GÜNDEM ABD-ÇİN MÜZAKERELERİ OLACAK”

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge kurda cuma günü başlayan bir yukarı hareket gözlendiğini söyleyerek, “TCMB’nin son faiz indiriminin ardından, indirimlerin devam edeceğinin teyit edilmesiyle TL’nin carry trade avantajı bir miktar azalıyor, onun sınırlı etkisi olduğunu düşünüyorum. Ancak yine de kur haftaya çok negatif bir başlangıç yapmıyor. Bugün ana gündem ABD-Çin müzakereleri olacak gibi” dedi.

İki ülke arasında Ocak ayında ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesinin piyasalarda olumlu etki yaratabileceğini söyleyen Tözge, “Bu nedenle özellikle Asya tarafında piyasalarda biraz moral var. TL varlıklar da gün içinde küresel piyasalara bağlı hareket edecek gibi. İçeride çok olumsuz bir hava yaratacak bir gündem yok ancak TL’de negatif ayrışma gözlenebilir. Dolar/TL’de 5.85 seviyesini izleyeceğiz” dedi.

Yorumlar
Günün Manşetleri