EKONOMİ

Enflasyon rakamları öncesi dolar hareketli

Piyasaların bugünkü ana gündemi TÜİK'in açıklayacağı enflasyon rakamları. Dolar 5,70 Euro ise 6,24 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar, küresel piyasalardaki olumsuz hava ve Fırat'ın doğusunda Türkiye'nin yapabileceği olası bir operasyon endişesiyle dün 5.75 TL'yi test etti.

DOLARDA SON DURUM

dolar
altın

jeopolitik riskler

Dolar/TL, dün jeopolitik risklerle olumsuz etkilenen risk iştahı nedeniyle 5.75 seviyesini test etti. Sabah saatlerinde Kuzey Kore'nin füze denemesi ve önceki gün Türkiye'nin Suriye'de ABD ile işbirliği olmadan girişeceği askeri operasyon ihtimalinin güçlenmesi ve akabinde ilişkilerin bozulabileceği endişesiyle yaşanan yükseliş akşama doğru terse döndü.

Gelişen ülke paraları üzerindeki satış baskısının hafiflemesiyle, TL'de kayıplarının bir kısmını geri alırken Suriye'de güvenli bölge sağlanmasıyla ilgili ABD ile uzlaşamayan hükümetin adımları izleniyor.

5.65-5.75 BANDINA SIKIŞTI

Analistler dolar/TL'nin 200 günlük hareketli ortalamanın altına indikten sonra 5.65-5.75 bandına sıkıştığını ve bandın aşılması için 5.80 üzerinde birkaç gün kalıcı seviyelerin görülmesi gerektiğini belirtiyor.

ENFLASYON VERİSİ

Piyasaların gündemindeki bugünün birinci ajandası TÜİK'in açıklayacağı enflasyon verisi. Piyasa anketlerine göre TÜFE'nin eylül ayında 1.5 puan civarı artması ancak geçen yıl yaşanan kur şoku sonrası bir önceki yıl yüzde 6 üzerinde artan enflasyonun yıllık bazda tek hanelere inmesi bekleniyor. Açıklanacak enflasyon ve trend, önden yüklemeli 750 bp faiz indiren Merkez Bankası'nın bir sonrası toplantısı için de belirleyici.

EK GÜMRÜK VERGİLERİ

Öte yandan, piyasalar gece Trump yönetiminin Avrupa Birliği'nin uçak sanayi, tarım, alkollü içkiler, tekstil başta olmak üzere 7.5 milyar dolar değerinde çeşitli ürünlerine getirdiği ek gümrük vergileriyle tanıştı. 

TİCARET SAVAŞLARI

Ticaret savaşlarının Çin'den AB'ye taşınması sonrası piyasaların risk iştahı takip edilirken Asya ve ABD borsaları sert düştü.

Yorumlar
Günün Manşetleri