EKONOMİ

İngiliz ekonomistten şaşırtan Türkiye yorumu: AB'ye girerse...

Chatham House'ın Konsey Başkanı ünlü İngiliz ekonomist O'Neill Türkiye ekonomisi hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Türk ekonomisindeki çalkantılı süreç yerini istikrarlı bir toparlama dönemine bıraktı. Hükümetin ekonomi alanında attığı adım meyvelerini vermeye başladı.

Ekonomideki bu olumlu gidişat yabancı yatırımcı ve ekonomistlerin de değerlendirmelerine konu oldu.

Daha önce Goldman Sachs Portföy Yönetimi Başkanlığı yapan Jim O'Neill, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Chatham House'ın "İngiliz Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü" manasını taşıdığını ve dünyaya ortaklaşa bir şekilde yararlı olabilecek prensiplerin geliştirilmesi için çalıştığını ifade etti.

TÜRKİYE AB'YE KATILIRSA İNANILMAZ FAYDASI OLUR

Türkiye'nin her zaman olduğu gibi etkileyici ve karmaşık olduğunu düşündüğünü söyleyen O'Neill, "Türkiye'nin bulunduğu bölge dünyanın en ilginç bölgelerinde biri. Buna ilaveten Türkiye'nin bir tarihi var. Türkiye özelikle Avrupa'nın perspektifinden hep bir Doğu-Batı kültürü olarak görülmüş ve iyi bir demografiye sahip. Eğer Türkiye, AB'ye katılırsa bunun Avrupa için inanılmaz faydası olur." diye konuştu.

ŞU ANKİ YÖNETİM YÖNÜNÜ BULUYOR

Türkiye'nin, içinde bulunduğu bölgede İran, Irak, Suriye ve Rusya gibi Batı için karmaşık görünen ülkelerle komşu olduğunu hatırlatan O'Neill, "Şu anki yönetiminiz, bu karmaşık komşular arasında yönünü buluyor gibi görünüyor." dedi. 

TÜRKİYE 2030-2040 ARASINDA İLK 10'A GİREBİLİR

Türkiye ekonomisinin geçirdiği çalkantılı sürecin sonunda yakaladığı olumlu ivmeye dikkat çeken O'Neill, "Basite indirgenmiş, genel ekonomik gözlemlerin tersine Türkiye, geçen 2 yıl içerisinde gerçekleşseydi (etkileri) çok kötü olabilecek bir krizi şu ana kadar makul ve iyi bir şekilde geride bırakmış görünüyor. Özellikle cari denge yeniden dengelendi. Ekonomi birçok insanın düşündüğü kadar zayıf değil. Türkiye, her zaman olduğu gibi ilginç ve kompleks." ifadelerini kullandı.

O'Neill, seneler önce bir radyo programında MINT ülkeleri (Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye) ifadesini kullandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu, bir sonraki grupta olan 4 ekonomiyi temsil ediyor. Türkiye, kesinlikle bunlarda biri... Fiilen Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisinde yer alması mümkün değil. Fakat bir sonraki 10 yıllık dönem içerisinde (2030-2040) Türkiye doğru şeyleri yaparsa şansı var. Nüfusu Türkiye'den yaklaşık 4 kat daha büyük olan Endonezya'nın ise ilk 10 arasına katılması daha olası. Fakat evet, Türkiye (ilk 10'da) olabilir."

Yorumlar
Günün Manşetleri