EKONOMİ

Katar: ''Türkiye'ye 7 milyar dolar daha akacak''

Katar Finans Merkezi Başkanı Al-Jaida ''10 milyar dolarlık taahhütün yüzde 35'i gerçekleşti, Türkiye'ye akacak 7 milyar dolar daha var” dedi.

Katar Finans Merkezi Başkanı Yousuf Al-Jaida'dan Türkiye'ye güzel haberler var. Al-Jaida, ülkesinin Türkiye'deki yatırımlarının özellikle bankacılık ve emlak sektöründe devam edeceğini söyleyerek, "10 milyar dolarlık taahhütün yüzde 35'i gerçekleşti, Türkiye'ye akacak 7 milyar dolar daha var." dedi.

AA muhabirine açıklama yapan Al-Jaida, Katar'ın geçen yıl Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcı olduğunu belirterek, iki ülkenin sağlıklı politik ilişkilere sahip olduğunu ve devlet başkanlarının küresel gelişmeler üzerine ortak stratejik bakış açılarının birbirleriyle paylaştığını ifade etti.

GERİ DÖNÜŞLER ÇOK KAZANÇLI

Al-Jaida, Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımlar açısından çok açık bir ülke olduğunu ifade ederken, "Türkiye çok büyük bir ülke ve çok önemli bir pazar. Hiç şüphe yok ki (yatırımların) geri dönüşleri çok kazançlı." dedi.

Ülkedeki yabancı yatırımların artması için daha fazla farkındalığa ihtiyaç olduğunu anlatan Al-Jaida, Katar'ın Türkiye'deki hukuk sistemine aşina olmadığını ancak Türk pazarının çok cazip olduğunu ve yatırımcıların ülkede çok rahat hissettiğini söyledi.

Hukuksal çerçevede atılacak bazı adımların yabancı yatırımcıların önünü açacağını dile getiren Al-Jaida, "Katar Türkiye'de yatırım yapmaya devam edecek. Sadece bankacılık sektöründe değil, emlak sektöründe de. 10 milyar dolarlık taahhütün yüzde 35'i gerçekleşti, Türkiye'ye akacak 7 milyar dolar daha var. Yatırımlar sağlıklı siyasi ilişkileri takip eder ve bizim Türkiye ile olan ilişkilerimiz yüzyıllara dayanıyor." dedi.

MALEZYA KATAR VE TÜRKİYE 

İslami finans alanına dair de açıklamlarda bulunan Al-Jaida, Malezya'nın Asya, Katar'ın Afrika ve Ortadoğu, Türkiye'nin ise Avrupa için bir kapı görevi gördüğünü söyleyerek bu üç ülkenin İslami finansı bir üst aşamaya taşıyabileceğini belirtti.

Malezya'nın İslami finansın hukuki çerçevesi ve ürün çeşitliliği açısından çok gelişmiş olduğunun altını çizen Al-Jaida, "Türkiye ve Katar hızlanmalı ve çok daha fazlasını yapmalı çünkü Ortadoğu'da çok fazla İslami finans varlığı ve yatırımı bulunuyor." dedi.

YABANCI YATIRIM TÜRKİYE'YE AKACAK

İstanbul Finans Merkezi projesinin stratejik olarak Avrupa ile Müslüman milletler arasında yer aldığını ifade eden Al-Jaida, "Türkiye çok önemli rol oynayabilir." diyerek İstanbul'un altyapı ve hukuki çerçeve konusunda Katar ve Malezya ile işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

"Ben İstanbul Finans Merkezi'nin geleceği konusunda çok çok olumluyum." diyen Al-Jaida, İstanbul Finans Merkezi'nin doğrudan yabancı yatırımlar açısından örnek teşkil edebileceğini söyleyerk, "Uluslararası hukuk altında, doğrudan yatırımlar Türkiye'ye İstanbul Finans Merkezi aracılığıyla akabilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Günün Manşetleri