EKONOMİ

KYK borcundan dert yananlara müjdeli haber!

Hükümet KYK öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen gençler için harekete geçti. Yeni düzenleme yolda...

Öğrencilerin yüksek öğretim hayatına geçmesiyle birlikte ilk tanıştıkları borç KYK öğrenim kredisi oluyor. Şu an aylık 500 TL olan KYK öğrenim kredisinin ödemesi okul bittikten sonra başlıyor.

Okul bittikten sonra hemen ödeyemecek olanlar için 2 yıl tolerans gösterilse bu yinede birçok gencin borçlarını ödemesine yeterli olmuyor.

KYK öğrenim kredisi alan yaklaşık 5 milyon gencin sorunlarına çözüm bulmak için harekete geçen hükümet öğrenim kredisini ödeyemen öğrenciler için yeni bir düzenleme hazırlığında.

AK Parti okulu bittikten sonra kredi borcunu ödeyemeyen öğrencilerin kolları sıvadı. 

Mevcut durumda borç mezun olduktan iki yıl sonra ödenmezse borç icralık oluyor. Hükümet ise yeni düzenlemede iki yıl şartının yerine 'iş bulma' şartı üzerinde çalışıyor.

Yeni düzenlemede ayrıca, karşılıksız çeke hapis cezasına karşı da çalışma gündemde.

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yasal düzenlemelerde yer almaya çalışan eğitim kredisi mağdurlarıyla çek mağdurları, hem iktidar partisinde hem de muhalefette karşılık buldu. Bu iki konuda düzenlemelerin hazırlanan yasalra girme ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyor.

BORÇLARIN FAİZLERİ SİLİNEBİLİR

Edinilen bilgiye göre, muhalefet partilerinin yasa teklifleriyle TBMM gündemine gelen bu iki konu, AK Parti cephesinde de yankı bularak toplantılarda gündeme geldi.

Son günlerde, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredi borçları nedeniyle icra takiplerinin artması sebebiyle toplantılarda borçların tamamının olmasa da en azından faizlerinin silinmesi teklifi geldi.

AK Parti’nin son grup yönetimi toplantısında, KYK konusunun yanı sıra karşılıksız çek verenlere hapis cezasının kaldırılması da gündemdeki bir diğer konuydu.

AK Parti kurmayları, karşılıksız çekte hapis cezasının iptal edilmesi hususunda “Ödeme güçlüğüne düşmüş, çekini ödeyememiş kişi hapse giriyor. Hapiste iken borcunu ödeme imkânı zaten yok. Bu durumda olanlarla ilgili olarak bir düzenlemenin infaz yasasına girme olasılığı var” dediler.

KYK borçları konusunda ise yasal düzenleme veya KHK çıkartılabileceği öne sürülüyor.

KYK
Yorumlar
Günün Manşetleri