EKONOMİ

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, politika faizini 75 baz puan düşürerek yüzde 11.25'e çekti.

Faiz kararını açıklayan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), "Enflasyon beklentilerinde genele yayılan düzelme sürüyor" açıklaması yaptı.

"Yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu"

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 75 baz puan düşürerek yüzde 12'den yüzde 11,25'e çeken Merkez Bankası'nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

-Enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir.

-Enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alınarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar verilmiştir.

-Enflasyon görünümündeki iyileşme ve enflasyon beklentilerindeki genele yayılan düzelme sürmektedir.

Karar sonrası dolarda son durum!


Sabah saatlerinde 5.88 seviyelerinde olan dolar Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrası 5,8649'dan işlem görmeye başladı. Euro ise 6.5489'dan işlem görüyor. 

EKONOMİDEKİ TOPARLANMA DEVAM EDECEK

TCMB tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, son döneme ilişkin verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini gösterdiği belirtildi. İktisadi faaliyetin sektörel yayılımındaki iyileşmenin devam etmekle birlikte yatırımların zayıf seyrini sürdürdüğü ifade edilen duyuruda, şunlar kaydedildi:

Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen yavaşlatmaktadır. Net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Son dönemde belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin alınan tedbirlerin de katkısıyla önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesi beklenmektedir.

Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ve küresel enflasyonun düşük düzeyi gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri güçlendirmektedir. Mevcut küresel finansal koşullar ve son dönemde küresel ticarete ilişkin beklentilerdeki kısmi iyileşme gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemektedir. Bununla birlikte, korumacılık önlemlerinin, küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.

Yorumlar
Günün Manşetleri