EKONOMİ

O marka dünyanın en değerlisi seçildi

Uluslararası marka değerleme şirketi Brand Finance, 'Dünyanın En Değerli 500 Markası' nı açıkladı. Dünyanın en zengin adamı olan Jeff Bezos'un sahibi olduğu Amazon, bu sene de zirveyi kimseye kaptırmadı.

Uluslararası marka değerleme şirketi Brand Finance, 'Dünyanın En Değerli 500 Markası' nı açıkladı. Dünyanın en zengin adamı olan Jeff Bezos'un sahibi olduğu Amazon, bu sene de zirveyi kimseye kaptırmadı.

Dünya genelinde yapılan bir araştırma ile 'en değerli markalar' da belli oldu...İlk sırada Amazon yer alırken, ikinci sırayı Google aldı.

AMAZON DEĞERİNİ DAHA DA ARTIRDI

Geçen yıl 187,9 milyar dolarlık marka değeriyle ilk sırada yer alan Amazon, değerini yüzde 17,5 artırarak 220,8 milyar dolara çıkardı ve zirvedeki yerini korudu.

GOOGLE İKİNCİ SIRADA

Dünya devleri arasında Google, marka değerindeki yüzde 11,9'luk artışla 159,7 milyar dolara ulaşarak ikinciliğe yükselirken, Apple'ın marka değeri geçen yıla göre yüzde 8,5 gerileyerek 141 milyar dolara düştü ve şirket üçüncü sırada yer aldı.

MİCROSOFT DÖRDÜNCÜ OLDU

Söz konusu listede ABD'li Microsoft 117 milyar dolarla 4'üncü, Güney Koreli Samsung 94,5 milyar dolarla 5'inci, Çinli ICBC 80,8 milyar dolarla 6'ncı, ABD'li Facebook 79,8 milyar dolarla 7'nci, ABD'li Walmart 77,5 milyar dolarla 8'inci, Çinli Ping An 69 milyar dolarla 9'uncu ve Huawei 65 milyar dolarla 10'uncu sırada yer buldu.

TESLA DA DEĞERİNİ YÜKSELTTİ

Bu sene değerini en yüksek oranda artıran marka, yüzde 65 ile ABD'li otomotiv şirketi Tesla oldu. Tesla, geçen yıl 7,5 milyar dolar olan marka değerini bu sene 12,4 milyar dolara çıkardı ve listede 264'üncü sıradan 147'nci sıraya yükseldi. Artış oranında Tesla'yı yüzde 58'lik yükselişle Instagram, yüzde 43'lük yükselişle Mitsubishi Grup takip etti.

En fazla değer kaybına uğrayan markalar ise yüzde 54 ile Çinli teknoloji şirketi Baidu, yüzde 47'lik kayıpla ABD'li medya şirketi Fox oldu.

TÜRK MARKALARI LİSTEYE GİREMEDİ

Araştırma sonuçlarına göre, ülkeler sıralamasında ABD açık ara önde yer alıyor. Global 500 listesinde şirketlerin 205'ini ABD'li firmalar oluştururken, 70'inin Çin, 36'sının Japon, 32'sinin Fransız, 21'inin Alman, 20'sinin İngiliz olduğu görüldü.

Sıralama tablosunun en altında yer alan markanın değeri 4,2 milyar doları bulurken, bu değere ulaşamadığı için Türk markaları sıralamada yer almadı.

Yorumlar
Günün Manşetleri