EKONOMİ

Yeni bir zam daha yolda! Ete yüzde 20 zam gelebilir

Maliyetlerin arttığını söyleyen sanayiciler, balık mevsiminin bitmesiyle yüzde 20'lik bir zam yapılacağını belirtti.

Çay, şeker, süt derken bir zam da kırmızı ete geliyor.

Sebebi maliyetin artması; şimdiye kadar yapılmamasının nedeni ise tüketimin düşmesi.

Yüzde 20'lik bir zammın yakın zamanda yapılacağını, Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan duyurdu.

"MALİYET YÜZDE 50 ARTTI"

Yücesan, “Son bir yılda maliyetlerimiz yüzde 50 arttı. Tüketim yüzde 40 daraldı. Yüzde 20 zam yapmak istiyoruz, ancak iç piyasada tüketim düştüğü için kimse korkudan fiyatları artıramıyor.” dedi.

kırmızı et

BALIK MEVSİMİNİN BİTMESİYLE ZAM GELECEK

Zammın şimdilik bekletildiğini belirten Yücesan, balığın kırmızı ete alternatif olarak görüldüğünü, balık mevsiminin bitmesinden sonra kırmızı ete olan talebin artmasıyla zam yapılacağına işaret etti.

"BİRÇOK FİRMA PİYASADAN ÇEKİLMEK ZORUNDA KALDI"

Elektrik ve doğalgaza son gelen zamlarla beraber maliyetlerin daha da arttığına, bu artışları kaldıramayan pek çok firmanın piyasadan çekilmek zorunda kaldığına dikkat çeken Yücesan, şöyle devam etti:

“Yeni üretim yapılmıyor. Satışlar stoklar üzerinden yürüyor. Üretimdeki düşüşe yönelik TÜİK’in açıkladığı veriler eksik. Bu durum ‘daha uygun’ fiyatlı etin sağlanması için ithalat yoluna başvurmalarına yol açabilir. Kısır bir döngü bu. İthalat yapılır, üretim düşer, döviz kaybı yaşanır ama ucuzluk sağlanamaz. Çünkü bizim elimizden bu kadar geliyor. Maliyetlerimiz sürekli artıyor.”

DAHA ÖNCE NELERE ZAM GELMİŞTİ?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bağlı ve ilgili genel müdürlüklerinin sunduğu hizmetlere yüzde 20'şer oranında zam yapılmış. Karayolları, 7 Ekim'den geçerli köprü ve otoyollara yüzde 20 zam yapıldığını duyurmuştu.

Tren biletlerine zam 

TCDD Taşımacılık da yüksek Hızlı ve "konvansiyonel" olarak adlandırılan geleneksel tren bilet fiyatlarını, yüzde 20 artırmış. Buna göre Ankara-İstanbul (Pendik'e kadar) hızlı tren bilet fiyatı (normal) 71 TL'den 85.50 TL'ye çıktı. Ankara-İstanbul (Halkalı ya da Bakırköy) de 96 TL'ye yükselmişti. Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya hızlı tren bilet fiyatları da 31 TL'den 37.50 TL'ye yükselmişti. İndirimli bilet (yüzde 15) fiyatı Ankara-Eskişehir 26.50 TL'den 32 TL'ye çıkmıştı.

Posta ücretlerine de zam 

PTT de gönderi ücretlerine yüzde 20 zam yapmış normal ve diğer gönderi bedelleri, yüzde 20 artmıştı.

Süte de kısa süre önce zam gelmişti

Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) internet sitesinden yaptığı açıklamada, 15 Kasım 2019 - 31 Aralık 2020 dönemi için çiğ sütün referans litre fiyatını 2.3 lira olarak bildirmişti. Çiğ sütün minimum yağ değerinin yüzde 3.6, minimum protein değerinin de 3.2 olması kararlaştırıldı.Çiğ süt fiyatı daha önce 2 liraydı.

Elektriğe yüzde 14.98 oranında zam!

Elektrik fiyatları 1 Temmuz'da da konut, ticarethane ve sanayide ortalama yüzde 14.98 oranında artırılmıştı. EÜAŞ'ın, elektrik dağıtım ve perakende şirketlerine ikili anlaşmalarla sattığı, "toptan" olarak tanımlanan elektriğin birim fiyatı da 20,5 kuruşa yükseltilmişti. Yeni tarifede toptan elektrik fiyatları da 35 kuruşa yükseldi. Böylelikle toptan elektrikte artış yüzde 70 oldu.

Doğalgaza yüzde 14,97 zam

Doğalgaz fiyatına Ağustos ayında yüzde 14,90 zam yapıldı. Böylece son gelen zam ile birlikte faturaya yüzde 32 zam gelmiş oldu!

Çay ve şekere zam

Haziran ayında zamlanan iki ürün ise çay ve şeker oldu. Kuru çaya yüzde 15 zam yapılırken şekere yüzde 16 zam yapıldı.

Yorumlar
Günün Manşetleri