GÜNDEM

Aliya ölüm yıl dönümünde anılıyor

Aliya İzzet Begoviç ölümünün 16. Yılında dünyanın birçok yerinde anılıyor. Bosna Hersek’in eski cumhurbaşkanı ve verdiği Müslümanlar için verdiği mücadele ile tanınan Begoviç özellikle de Bosnalı Müslümanlar tarafından oldukça seviliyor.

Aliya İzzet Begoviç ölümünün 16. Yılında dünyanın birçok yerinde anılıyor. Bosna Hersek’in eski Cumhurbaşkanı sevenleri tarafından kabri başında anılıyor. 

ALİYA İZZET BEGOVİÇ KİMDİR?

Aliya, Mustafa ve Hiba çiftinin beş çocuğundan biri olarak 8 Ağustos 1925'te Bosna Hersek'in Bosanski Samac şehrinde doğdu.

Henüz 3 yaşındayken ailesiyle Saraybosna'ya taşınan ve eğitimini burada sürdüren Aliya, daha gençlik yıllarında ülkedeki Müslüman nüfusa yönelik ayrımcılığa baş kaldıran isimler arasında yer aldı.

İkinci Dünya Savaşı sürerken, Hırvatistan'daki faşist Ustaşa rejimi Bosna Hersek'i ilhak ederek burada Bağımsız Hırvatistan Devleti (NDH) kurdu. Ülkedeki Müslümanlar Hırvat ilan edilirken, Yahudi, Sırp ve Romanlar büyük zulümlere maruz kaldı. Müslüman olan Boşnaklar ve rejimle aynı fikirde olmayan Hırvatlar da bu zulümden nasibini aldı.

Diğer yandan, ırkçı Sırpların oluşturduğu Çetnik hareketi de etkin olduğu bölgelerde Müslüman Boşnaklar'ı katletmeye başladı. Çetniklerin ana hedefi, Sırp olmayan tüm milletleri bölgeden tamamen temizlemekti.

Yorumlar
Günün Manşetleri