GÜNDEM

Egoist olduğunuzu gösteren 9 belirti

Egoizm veya diğer adıyla kendini üstün görmek çoğu insanda bulunan fakat kendilerinin kabul etmediği yahut edemediği karakteristik özelliktir. Fark edemeyenler için egoizmin 9 belirtisini sıraladık...

1) Benmerkezci düşünme

Üstünlük kompleksine sahip olanlar, yaşananları kendi açısından değerlendirirler. Olayları, durumları veya ilişkileri tartışmak söz konusu olduğunda, önce kendilerine odaklanırlar. Bu durumu “ben-merkezcil düşünme” kavramıyla tanımlayabiliriz.
Bu bireyler her zaman diğerlerinden daha iyisini yapmaya çalışırlar. Birinin başarısını duyduklarında ise ondan da iyi olmaya çabalarlar ve spot ışıklarının altında kendilerini görmek isterler. Böyle birisini gördüğünüzde, fark edersiniz, düşündüğünüzden daha yaygındır.

2) Gerekli otoriteye meydan okuma

Üstünlük kompleksi olan insanlar otoriteye isyan eğilimindedir. Yasaların üstünde olduklarını düşünürler ve ne isterlerse onu yapabileceklerine inanırlar. Bazıları ise yanlış şeyler yaptıklarında asla yakalanmayacaklarını düşünürler. Ayrıca arkadaşlıklarında, ailelerinde ve ilişkilerinde kendilerini gizli tutarlar.

3) Empati eksikliği

Empati, üstünlük kompleksi olan insanlarında bulunmayan bir durumdur. Başkalarını umursamazlar ve başkalarının ne düşündüğü onların için önemli değildir. Empati eksikliği, etrafındaki diğer insanlardan açıkça daha iyi olduğunu hissettiren soğuk bireyler yaratır.
Duyguları ve kaygıları onlar için önemli olan tek şeydir ve bu yüzden her zaman diğerlerinin önünde olduklarını düşünürler.

4) Ruh hali değişikliği

Üstünlüğün bazen aşağılık hissinin örtbas edilmesi olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, bu duyguların birbiriyle çarpışması ve çatışması akılda kalır. Bu mücadele, büyük bir ruh hali değişimi yaratır. Bir anda diğerlerinden daha iyi olduklarını hissederken, bir anda diğerlerinden daha kötü olduklarını düşünürler. Bu ruh hali değişimleri, depresyona neden olabilir.