GÜNDEM

Elazığ'da 6,8 şiddetinde deprem

Kandilli rasathanesi verilerine göre Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 20.55'te merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem yerin 10 kilometre derinliğinde kaydedildi.

Şiddetli deprem Adana, Kayseri, Gaziantep, Sivas, Tunceli, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır'da hissedildi.

KANDİLLİ DEPREM ŞİDDETİNİ REVİZE ETTİ

Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6.5 olarak revize etti.

AFAD BAŞKANINDAN İLK AÇIKLAMA

NTV yayınında konuşan AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "Ekiplerimiz bir yıkım var mı, enkaz altında olan var mı, incelemelere başladı. Yakından takip ediyoruz" dedi.

AFAD

BİR DEPREM DAHA

AFAD'ın son verdiği bilgiye göre, Elazığ'da 5.4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

MUSTAFA UÇ (Elazığ'da gazeteci): ŞU ANDA HERKES SOKAKTA

Şu an telaşın içindeyim. Evimizde dolaplar devrildi. Şu anda herkes sokaklarda. Evlerde hiç kimse kalmadı. Yetkililer de sokakta. Bizler de kendimizi sağlama aldıktan sonra şehre doğru iniyoruz. Şu anda kötü deniliyor. Buradan Sivrice ilçesi yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta. Deprem esnasında evin yıkılacağını düşündüm. Bayağı bir sarsıldı. Yaklaşık 10 saniyenin üzerinde sürdü. İlk saniyeler çok şiddetliydi, sonradan hafifleşti. Şu an bulunduğum merkez bölgede çok şükür bir can kaybı yok. Herkes iyi durumda. Yıkılan, çöken evlerin olduğu söyleniyor. O bölgeye ulaşamadık, ulaştığımızda net bilgileri vereceğiz.

Eski CHP İl Başkanı Namık Kemal Şirinocak: KENAR SEMTLERDE BİRÇOK BİNANIN YIKILDIĞINA DAİR DUYUMLAR VAR

Şu anda Ankara'yım. Çocuklarım ve akrabalarım orada. Çok şiddetli olmuş. Yıkılan bir sürü yer olduğu duyumları var. Ben il başkanı olduğum zaman 5.9 olmuştu. Bu deprem bekleniyordu. Kenar semtlerde yıkımların olduğunu oğlum söyledi. İnşallah can kaybı yoktur. Elazığ bir deltanın içerisinde. Şirince'nin 20-30 kilometre uzaklıkta olması çok önemli değil. Bana gelen bilgilere göre çok sayıda binanın yıkıldığı yönünde...

PROFESÖR NACİ GÖRÜR: ZAYİATA DAİR ENDİŞELERİM VAR

Ben Elazığlıyım. Bu büyük bir deprem. Elazığ'a en fazla 25-30 kilometre uzaklıkta Sivrice Gölü'nün bulunduğu yerde. Oradan Doğu Anadolu Fayı geçiyor. Bu fay Kuzey Anadolu Fayı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük fayı. Tarihi süreç içerisinde orada çok büyük depremler oluşmuştu. Senelerdir yetkilileri uyarıyoruz. Burada deprem bekliyorduk. Risk sıralamasında ön sırada geliyordu. Bu depremin bir de önemi Doğu Anadolu Fayı bir ölçüde harekete geçti. Bu şu demek, Kuzey Anadolu Fayı aşağı yukarı 1939-1999 arasında 7 büyüklüğünde deprem üreterek enerjisini büyük ölçüde boşalttı ve İstanbul kapılarına dayandı. Doğu Anadolu Fayı uzun süredir suskundu. Bizim endişemiz Doğu Anadolu Fayı da günün birinde harekete geçerse, uzun süre deprem olmayan yerler bu faya bağlı olarak belirli tetiklenmelerle kırılıp büyük depremler üretebilir diye. Bu fay bizi endişelendiriyor. Elazığ ile Bingöl arası, Elazığ ile Adıyaman Sincik arası tehdit altına girmek demektir. O bakımdan endişe ediyoruz. Bu fay Kuzey Anadolu Fayı gibi uzun zamandır enerji biriktiriyordu. Biz yer bilimciler endişeyle bu fay harekete geçer diye tedirginliğimiz vardı. Doğu Anadolu Fayı üzerinde uzun zamandır deprem olmayan yerler var. Özellikle Kahramanmaraş mesela. Daha güneye doğru seri depremlerin başlama olasılığı olabilir. Bu küçük bir deprem değil. Dolayısıyla sıvılaşmaya uygun zeminlerde yıkım olmuş olabilir. Şu anda yetkililer bunu bilemezler. Fay boyunca olan yerlerde köyler var. Orada evler usülüne uygun yapılmaz, mühendislik hizmeti görmemiştir. 6.8'den ben korkarım ki, saatler geçip belli şeyler oldukça, inşallah olmaz ama zayiatın olabileceğini düşünüyorum.

CHP ELAZIĞ İL BAŞKANI GÜRSEL EROL: KÖYLERDEKİ EVLERDEN ENDİŞE EDİLİYOR

Elazığ'da camların kırılmasıyla ilgili inanılmaz bir panik var. Şu anda Sivrice'de ve deprem bölgesinde elektrikler kesik. Esas ulaşamayan ve korkumuz olan bölge köyler. Köylerdeki evler çok teknik donanımlı değil. Genellikle yıkılması daha kolay evler. Allah korusun bütün korkumuz kaygımız Sivrice'nin köylerinden. Elazığ tarihindeki en şiddetli deprem. Merkez ve ilçelerde inanılmaz bir panik var. Sivrice'nin merkezinde evlerinde yıkıntılar olduğu söyleniyor. Esas riskli bölgenin köyler olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar
Günün Manşetleri