GÜNDEM

Feyzioğlu'dan kritik FETÖ açıklaması

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün yargılanmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Terör örgütlerinin en çok istediği şeyin suçluyla suçsuzun birbirine karışması olduğunu ifade eden Feyzioğlu, suçluyu mahkemelerin ayıracağını, bunu da temel ilkeler çerçevesinde yürüyen adil yargılama yoluyla yapacağını belirtti.

Feyzioğlu, "Bunlardan sapıldığında, yani olayın vahameti, suçlamanın ağırlığı, yaşanan trajediler bizi adil yargılamadan vazgeçirecek olursa suçlu suçsuz birbirine karışır. Bu durumda da masumların mahkum edilme tehlikesi doğar." diye konuştu.

FETÖ'nün en çok "mahkemelerin yanlış yapmasını, masumları mahkum etmesini ve arada gerçek suçluların kurtulmasını" istediğini anlatan Feyzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı torbaya suçlularla suçsuzlar atılsın, birbirinden ayrılamasın, birbirine karışsın. Masumların 'Ben mağdur oldum' çığlıklarıyla gerçek suçlular toplumun nezdinde aklanmaya başlasın. Yani yargı güvenilmez hale gelsin. FETÖ'nün isteği bu. FETÖ ve darbecilerle mücadele ederken adil yargılama ve hukukun değişmez ilkelerinden sapmadan mücadele verilmeli. Böyle yaparsak Türkiye olarak kazanırız. İşte bu sebeple bizim yargıyı çok güvenilir hale getirmemiz lazım. Yargı reformunun amaçlarından biri de bu. Bu noktada yüksek mahkemelerin işlevi çok önemli. Özellikle Yargıtay, kişi FETÖ gibi çok sinsi yöntemlerle hareket eden, çok sinsi yöntemlerle örgütlenmiş bir yapının üyesi midir, yardım edeni midir, kurucusu mudur, bunların tespiti için delillerin değerlendirilmesi noktasında önemli içtihatlar geliştirdi. Mesela ByLock denilen delilin ne zaman güvenilir olduğunu, ne zaman tek başına yetmediğini ortaya koydu. Bunda amaç özellikle ilk derece mahkemelerinin sırtlarını Yargıtaya dayayarak karar vermelerini sağlamaktı."

Hakimlerin, şüphenin yenilmesini sağlayan yeterli delilin bulunmadığı her halde, rahatlıkla hiç kimseden çekinmeden beraat kararı vermeleri gerektiğini ifade eden Feyzioğlu, "Sırtlarını Yargıtaya yaslasınlar ve gereği neyse bunu yapsınlar. Yargı, algı ile değil, olgu ile karar vermelidir. Yanlışlıklar varsa da bunun yüksek yargıda düzeleceğine bir hukukçu olarak güvenmek zorundayım." ifadesini kullandı.

"YARGITAY CİDDİ MÜCADELE VERİYOR"

Adil yargılanma hakkının zaman zaman ihlal edildiğine, suçsuzluk karinesi adlı temel haktan yararlanmada bazı ihmaller ve yanlışlıklar bulunduğuna dair çeşitli duyumlar olduğunu hatırlatan Feyzioğlu, "Yargı, FETÖ'ye karşı suçluyu suçsuzdan ayırma noktasında çok ciddi mücadele veriyor. Ancak yapı o kadar karmaşık ve şüpheli ile sanık sayısı o kadar çoktur ki… On binlerce sanıktan söz ediyoruz. Bunlar bir anda mahkemelere yığılmıştır." dedi.

Olası hataları düzeltmenin en sonunda yargının ve yüksek yargının işi olduğuna işaret eden Feyzioğlu, Yargıtayın içtihatları ve uygulamalarının son derece önemli ve yol gösterici olduğunu, olmaya da devam edeceğini vurguladı.

Feyzioğlu, "Yargıtay, adil yargılamanın eninde sonunda sağlanabilmesi, şüphe varsa mahkumiyet kararı verilmemesi noktasında elinden geleni yapmıştır, yapmaktadır. Bu bakımdan bir güvencedir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri