GÜNDEM

Hulusi Akar'dan flaş Libya açıklaması

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Akar, Türkiye’nin Libya’da BM tarafından tanınmış bir hükümeti desteklediğini belirtti.

İşte Bakan Akar'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

NİYE ORADASIN SORUSU HAVADA KALIYOR

“Orası (Libya) yıllarca vatan toprağı olarak kullanıldı. Türk asıllı bir nüfus var. A, B, C ülkeleri kendi ülkelerinden kilometrelerce uzak yerlere gidiyor. Libya burnumuzun dibinde, denizden sınırdaşımız, bizim duyarsız kalmamız söz konusu olamaz. İlkeli olarak baktığınızda BM’yi referans alıyoruz. BM Güvenlik Konseyi tarafından tanınmış bir hükümetten bahsediyoruz. Biz de doğal olarak onun yanında yer alıyoruz. Niye orada bulunuyoruz sorusu havada kalıyor. Askeri muhtıra çerçevesinde sayısı zamanla değişen personelimiz var. Eğitim veriyorlar, danışmanlık yapıyorlar. Bu tamamen askeri eğitim işbirliği. Bu tür anlaşmamız 76, 77 ülke ile var. Bu anlaşmanın içinde savunma ve güvenlik işbirliği ofisinin kurulması var. Türk ve Libyalı askerler yan yana gelmek suretiyle bu konuda bilgi alış verişi devam ediyor.

SÖZDE DE OLSA RESMİ MEKANİZMASI VAR

8 Ocak’ta Cumhurbaşkanımız Erdoğan Putin ile görüşme yaptı. Hem İdlib’de hem Libya’da ateşkesin zamanı kaldı, buna da önder olalım diyerek, bunu da teklif edelim noktasına geldiler. Buna istinaden geçtiğimiz pazartesi Moskova’ya gittik, orada görüştük hem Sarrac tarafı ile hem Rusya tarafı ile. Onlar imzaladı. Metinlerde sorun yok. Hafter tarafının zaman istediği yansıdı. Orada bazı haberler çıktı ‘ateşkes bitti’ diye. Sahada karşılığı yok. 15-20 gün hatta bir ay önce Sarrac hükümetinin dışişleri bakanına atfen bir açıklama çıktı, bu işi bıraktık diye. Böyle bir şey yok. Yani sosyal medyadaki iddialara inanmamak lazım. Hafter’in de sözde de olsa resmi bir mekanizması var Sayın Putin ve ekibinin çalışmalarını sonuçlanmasını bekliyoruz. Muhatap Ruslardır.

LİBYA’DA ATEŞKES ÇÖKTÜ MÜ?

Bunu söylemek için erken.

HAFTER NE YAPACAK?

Berlin’de 19’unda konferans var. Trump dışında liderler katılacak. Hafter de var, Sarrac da var. Oradan bir sonuç çıkacaktır. Türkiye’nin Rusya ile birlikte olayı domine etmesi, bazıları tarafından pek hoşlanılmadı. Hafter’e herhalde bazı vızıldamalar oldu, ipi koparmadılar, bekle dediler. Herhalde Berlin’de biraraya gelecekler. Biz ateşkesten, barıştan siyasi çözümden yanayız. Bizim olayın devamı gibi bir bakış açımız yok. Ateşkesin sağlanması ile işe güce bakılmalı.

FETÖ İLE MÜCADELE

15 Temmuz'dan bugüne 23 bin 324 TSK personeline işlem yapıldı. Hiçbir hainin bu şanlı üniformayı giymesine izin vermeyiz.

Yorumlar
Günün Manşetleri