GÜNDEM

Mehmet Akif Ersoy'un bilinmeyenleri

 Mehmet Âkif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal marşı olan İstiklâl Marşı'nın yazarıdır. "Vatan Şairi" ve "Milli Şair" unvanları ile anılır. Ölümünün 83. yılında Mehmet Akif Ersoy'u bilinmeyenleriyle anmak istedik...

 Ölümünün 83. yılında Mehmet Akif Ersoy'u anmak istedik...

AKİF: Şaire babası Tahir Efendi, ikinci isim olarak Ragif'i uygun görür. Fakat ev halkı ile mahalleli, şaire Ragif yerine Akif demeyi tercih eder. Mehmet Akif, bu konuda "İşte bu suretle adım Mehmet, mahlasım da Akif kalmıştır," diyecektir.

BELGELERLE TÜRK TARİHİ DERGİSİ

Türk Araştırmalar ve Dokümantasyon Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı'nın yayımladığı, Belgelerle Türk Tarihi dergisinin Aralık 1986 sayısında, Mehmet Akif ile ilgili 'Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy' başlıklı bir yazı yayımlanır. Yazıyı kaleme alan isim, dönemin başbakanı Turgut Özal'dır. Özal, Akif'in vefatının 50. Yılı vesilesi ile bu yazıyı yazmış ve şairin 'büyüklüğünü' anlatmıştır.

CEPHE

Kurtuluş Savaşı yıllarında şairin şiirlerinin yer aldığı Sebilürreşad dergisi ve vaazları askerlerin motivasyonunu artırmak için cephelerde dağıtılmıştır. En ünlüsü ise halkın Milli Mücadele'yi desteklemesi gerektiğine dair, 1920 yılının kasım ayında Kastamonu'daki Nasrullah Camisi'nde verdiği ateşli vaazdır. Diyarbakır'da bir matbaada basılan bu vaaz cephelere gönderilir.