GÜNDEM

Şeytanın aklına gelmez! Bakın Akaryakıt istasyonları nasıl hile yapıyor

Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından birisi kayıt dışı iş yapan vergi ödemeyen, devleti zor durumda bırakan kurumlardır. Akaryakıt istasyonları da bunu yapanlar arasında. Sizler için nasıl yaptıklarını araştırıp derledik...

Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından birisi kayıt dışı iş yapan vergi ödemeyen, devleti zor durumda bırakan kurumlardır. Ergaz Genel Müdürü Abubekir Yağız'ın aktardığı bilgiye göre . Devletin, akaryakıt sektöründeki kaçak ve ihrakiye istismarından dolayı, KDV ve ÖTV’den tahmini 10 milyar TL’lik kaybı var.

Yağız “Akaryakıtta yapılan oyunla bir tonda 2 bin 500 liralık avantaj sağlıyorlar. Ortada mal yokken fatura kesiyorlar. Sahte şirketler kuruluyor. Makamına gidiyorsunuz kimse yok. Şırnak, Mardin, Kilis’teki istisna bölgelerine hiç dokunulmuyor. Orada devleti 1 milyar dolar dolandırabiliyorlar. Bir akaryakıt istasyonunun aylık 20 bin TL sabit gideri, 10 bin TL enerji gideri var ama TÜPRAŞ’ın 2-3 puan altında ürün satabiliyor. Enerji, nakliye, vergi giderin var, bunlar nerede? Rafineri fiyatları altında satılan ürünlerin denetlenmesini istiyoruz. Etkin denetim istiyoruz” diye konuştu.

Peki akaryakıt firmaları bizleri nasıl kandırıyor...İşte detayları

1-GİDER GÖSTERME

Firmalar belli bir miktara kadar yaptıkları harcamaları gider gibi gösterip buradan kazanıyorlar ve büyük bir kar elde ediyorlar.

2-KDV İADESİ

Bilindiği üzrere akaryakıtta uygulanan KDV miktarı %18'dir. Burada uyguladıkları hile ise tam olarak şu şekilde gerçekleşiyor. Akaryakıt istasyonları aldıkları malzemeleri fabrikalara ya da müttehaitlere  fatura üzerinden satılıyor. Fakat ürünü teslim etmiyorlar. Daha sonra satmış gibi yaptıkları bu ürünleri istasyonda tekrardan satışa çıkarıyorlar.