GÜNDEM

2021 Emlak vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları belli oldu

2021 Emlak vergisinin artış oranı ve 2021 yılında ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları belli oldu.

2021 Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarı açıklandı. Açıklanan rakamlara göre yeni yılda en düşük ve en yüksek MTV ücretleri de belli oldu.

2021'de en düşük MTV 109 TL en yüksek MTV ise 50 bin 107 TL olarak belirlendi. 2021 yılında emlak vergisi yüzde 4.55 artışla uygulanacak.

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin hesaplanmasında aracın türü, yaşı ve motor hacmi önem taşıyor. Aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan olmasına göre ödenecek vergi tutarı değişiklik gösteriyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi, otomobil ve motosikletlerin yaşı ve silindir hacmine göre, otobüslerin yaşı ve oturma kapasitesine göre belirleniyor. Kamyon ve kamyonetlerde ise aracın yaşının yanı sıra azami toplam ağırlığı göz önünde bulundurularak MTV tutarı hesaplanıyor.

Emlak vergisi iki taksitle ödeniyor
Emlak vergisi ödemeleri her yıl iki taksitle ödeniyor. İlk taksit ödemeleri mayıs ayında yapılırken, ikinci taksit ödemeleri ise kasım ayı sonunda gerçekleştiriliyor. Eğer alıcı evi 2020 yılında aldıysa 2021 yılında vergi ödemek zorunda, 2021'de satışı gerçekleştirilen konutlar için ise bu durum satıcıya ait. 

Emlak vergisinden kimler muaf?
Emlak vergisinden muafiyet de söz konusu. İşte emlak vergisinden muaf olanlar; Geliri olmadığını beyan eden kişiler, Sadece sosyal güvenlik kurumlarından aylık alanlar, Gaziler, engelliler, şehit dul ve yetimler brüt 200 metrekareyi geçmemek şartıyla sahip oldukları evler için emlak vergisi ödemeden muaf oluyor.

Emlak vergisi nereden sorgulanır?
Emlak vergisi öğrenmek isteyen vatandaşlar belediyelerden, e-Devlet sistemi üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hizmet verdiği İnternet Vergi Dairesi'nden emlak vergisi sorgulayabilirler. https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu web sitesi üzerinden emlak verginizi sorgulayabilir. Bankalardan da ödemeler gerçekleştirilebilir. 

Yorumlar
Günün Manşetleri