GÜNDEM

27 Mayıs 1960 askeri darbesinin yıldönümü! Adnan Menderes'i saygıyla anıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığını yapmış, İstiklal Madalyası sahibi Türk siyasetçi, devlet adamı ve hukukçu olan Adnan Menderes demokrasi cinayeti olan 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından idam edildi. 1950 - 1960 yılları arasında lideri olduğu Demokrat Parti ile Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığını yapan Adnan Menderes'in hayatı hakkında merak edilen herşey haberimizde..

Eski Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idamıyla sonuçlanan 27 Mayıs 1960 darbesi, Türk demokrasi tarihine "kara bir leke" olarak geçti. Adnan Menderes, 10 yıllık iktidarın ardından askeri darbe ile tutuklanmış, Yassı Ada'daki duruşmaların ardından dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile birlikte idam edildi. Adnan Menderes ve dava arkadaşlarını saygıyla anıyoruz. Peki 27 Mayıs 1960'da neler yaşandı? İşte Adnan Menderes'in hayatı hakkında merak ettikleriniz..

Ali Adnan Ertekin Menderes (1899, Aydın – 17 Eylül 1961, Bursa),1950-1960 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığını yapmış, Adnan Menderes İstiklal Madalyası sahibi Türk siyasetçi, devlet adamı ve hukukçu.

Serbest Cumhuriyet Fırkası, Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti'de siyaset yapan Menderes, 27 Mayıs Darbesi'nin ardından, 17 Eylül 1961 tarihinde asılarak idam edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1990 yılında çıkardığı yasayla, Menderes ve onunla beraber idam edilenlere itibarlarını iade etti.

Tam adı Ali Adnan Ertekin Menderes olan Adnan Menderes, 1899 yılında Aydın'da varlıklı bir çiftçinin oğlu olarak dünyaya geldi. Okul hayatına, İzmir İttihat ve Terakki Mektebi'nde başlayan Menderes, eğitimini daha sonra İzmir Amerikan Koleji'nde devam ettirdi. 1931 yılında CHP Aydın milletvekili seçildikten sonra ise Ankara Hukuk Fakültesi'ne girerek, 1935 yılında mezun oldu.